Tradiční dětský den, který každoročně organizují maminy z Mezna, měl letos netradiční průběh. „S dětským dnem pomáhají dobrovolníci z jiných zemí, kteří jsou v obci na čtrnáctidenní brigádě," vysvětlila Iva Vančurová, jedna z organizátorek programu.

„Proto jsme nepřipravovali dětský den na začátek června, ale  až na dobu,kdy zde budou anglicky mluvící cizinci. Děti školou povinné, které se učí anglicky, mají za úkol, vyptat se jich odkud jsou, co dělají nebo jaká se jim například líbí  zvířátka," doplnila Vančurová.

Dvě dívky z Turecka, Korejka, Ruska, Němka, Francouzka a Kanaďan spolu s vedoucím skupiny Alexisem  Katakalidisem se angažovaly nejen na kontrolních stanovištích, ale po návratu na fotbalové hřiště si připravili i soutěžní hry.

„Zjistili jsme, že hry  jsou podobné. Zná je každý národ," poznamenala pořadatelka. Například Turkyně Günseli Örnekli nechával děti hádat, pod kterým ze třech pohárků je ukrytá kulička (skořápky). Její krajanka Damla Göker s nimi hrála kámen-nůžky-papír.

Ruska  Polina Seliverstova nechala občánky Mezna hádat zvířátka ztvárněné pantomimou a Mathilde  Bigot z Francie organizovala přenášení vody v děravém kelímku. Korejka Dayea Roh zkoušela reflexy při přetlačované a český Řek Alexis  Katakalidis si připravil soutěž v házení   papírových vlaštovek.

„Právě komunikace obyvatel obce s cizinci je cílem projektu, který končí v sobotu," konstatovala Iva Vančurová.