Na dalších stanovištích si starší žáci zopakují, jak udržovat jízdní kolo, mladší na dopravním hřišti bezpečný pohyb po ulicích a vyzkouší si výrobu dekorací.

„S programem nám pomáhají studentky a učitelky Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy v Černoleské ulici, ze Středního odborného učiliště Jana Nohy, Střední zemědělské školy, pracovnice školní jídelny a dobrovolníci," vysvětlila ředitelka.

Celý dvoudenní vyučovací program je rozběhnutý podle nového projektu iniciativy Vím co jím a piju pod heslem „Fandíme zdraví, aneb co se v mládí naučíš," který odstartoval na 15 vybraných základních školách pro zlepšování stravovacích návyků žáků a zvýšení pohybových aktivit.

Cílem není mentorovat, co se musí, ale inspirovat, pomáhat a radit

Například školáci z nižšího stupně si v pondělí od odbornice na výživu vyslechli vhodné kombinace zdravé školní svačiny, náměty na energeticky vyváženou snídani. O vhodném krmení domácích mazlíčků je zase informovala vyučující ze zemědělské školy.

Projekt chce kultivovat školní prostředí a vytvářet podmínky, které pomohou žákům základních škol osvojit si principy správné výživy, naučí je rozpoznat a zařazovat vhodné potraviny do jídelníčku.

Děti nejen v Benešově, jehož škola byla do celorepublikového projektu vybraná, se potýkají s vysokou mírou nadváhy a obezity způsobenou nízkou spotřebou ovoce a zeleniny, vysokým příjmem nasycených tuků, soli a cukru a současně i přechodem na sedavý způsob života a s tím souvisejícím poklesem fyzické aktivity.

Správné stravování a fyzická aktivita přitom významně snižují riziko chronických onemocnění a významně přispívají ke zdravému vývoji dětí, k možnosti prožít více let ve zdraví a dobré úrovni jejich života.

Snímky z akce také v úterním Benešovském deníku.