Posuzovaní vlivu uvažované stavby na životní prostředí se v pondělí konečně uskutečnilo. A vzhledem k četným připomínkám občanů trvalo 4,5 hodiny. Ti už svůj silně odmítavý postoj vyjádřili v petici, kterou podepsalo přes 360 obyvatel okolních obcí. Ze Strážovic se nepřipojili obyvatelé domu, kteří si mysleli, že představitelé petičního výboru jsou zástupci církve lákající lidi k promluvám o Bohu.

„Nepodepsali také tři lidé, kteří ve výkrmně pracují," uvedl Zdeněk Svoboda, člen petičního výboru a zástupce spolku Zdravé Strážovice, jenž se snaží zabránit rozšíření prasečáku.

„K nejzásadnějším připomínkám občanů patří smrad, který je zužuje zejména v létě. Zničené komunikace přejížděním těžkých nákladních aut a techniky. Nebezpečí znečištění spodních vod a její zvýšená spotřeba, která je odhadnutá na 16 tisíc kubických metrů s rezervou do 24 tisíc kubíků. Nedodržení hustoty ochranné zeleně kolem areálu. Ta tam byla, ale je vykácená," shrnul starosta Křečovic Robert Nečas, pod něž Strážovice a Hořetice spadají, základní připomínky obyvatel.

K zápachu z močoviny, jejíž převažující složkou je dráždivý čpavek, ale není dostupná ověřená metoda měření její koncentrace ve vzduchu v průběhu všech denních i nočních hodin a za různých povětrnostních podmínek i tlaku vzduchu.

Nedodržovali technologické postupy

„Společnost se při pondělním projednávání hájila platným územním plánem, který dokumentuje hospodářskou činnost, která v lokalitě už byla od 70 let. Ale nepředpokládá rozšíření kapacity o dva tisíce vepřů," popsal Robert Nečas argument Mydlářky, která podle něho nemá lidem co pozitivního nabídnout.

Už proto, že zaměstnanci velkovýkrmny nedodržovali technologické postupy schválené pro provoz prasečáku a močku od prasat do dvou jímek pouštěli horem a tím narušovali krustu omezující únik plynného čpavku do ovzduší údolíčka Vlkonického potoku.

„Ty jímky několikrát také přetekly a močka tekla do potoka," konstatoval Zdeněk Svoboda a jako důkaz předložil fotografie nevábně zažloutlé tekutiny z břehu potoka, který teče do blízkého Mastníku, jenž ústí do Vltavy nedaleko oblíbeného letoviska Nová Živohošť.

Podle starosty Nečase ale už společnost Mydlářka nechala technologii plnění jímek spodem opravit.

Lidem z okolí se nelze divit

„Kromě odmítavých stanovisek jeden občan navrhl, aby se počkalo, jak se dodržování technologie vrchního plnění jímek osvědčí. To byl jediný vstřícnější postoj. Lidem se nelze divit, že stavbu odmítají, přestože Středočeský kraj jako samosprávný celek vydal souhlasné stanovisko.

Naše obecní zastupitelstvo, minulé i to současné, s rozšířením velkovýkrmny prasat nesouhlasí. Už protože, že v roce 1974 tehdejší krajský národní výbor písemně deklaroval, že se prasečák rozšiřovat nebude. A jeho rozhodnutí nikdo nezpochybnil ani nezrušil," objasnil starosta Křečovic.

Dalším argumentem odpůrců je aplikace prasečí močky na pole v okolí obcí.

„Mydlářka tvrdí, že to je prasečí kejda v souladu se schválenými postupy. Ale se čtyřprocentním obsahem sušiny to je tekutá močka, která má být hned zaoraná. Ale zemědělci pravidla nedodržují a nechávají jí nezaoranou několik dní," upřesnil Robert Nečas, který původně působil v zemědělství.

Předchozí veřejné projednání bylo v pondělí 8. prosince zrušené SMS zprávou pár hodin před avizovaným začátkem, na nějž se do sálu hořetické hospody dostavili kromě občanů a představitelů obce také úředníci z benešovského i krajského odboru životního prostředí.

Jako důvod firma Mydlářka uvedla onemocnění statutárního zástupce společnosti a hned druhý den podle svědectví místních obyvatel a fotodokumentace začali za tmy pracovníci odvážet stovky kusů zvířat pryč ze Strážovic. Místní na to, že se v prasečáku něco děje, upozornilo kvílení prasat, vulgární řev některých zaměstnanců a zvuk úderů tyčí na kůži vepřů.

Ředitel Mydlářky Miroslav Březina neměl v úterý, tak jako už v předchozím případě zamítnutí stavby prasečáku v Nové Vsi u Postupic, o němž Benešovský deník informoval, podle jeho sekretářky Aleny Císařové na vyjádření čas a pracovník firmy, na něhož odkázala, zase nezvedal telefon.