Nepořádek kolem vozů, které údajně využívají jako noclehárnu bezdomovci, sledují  z vlaků  také tisíce  cestujících.

„O nepořádku na drážním pozemku, který nám velmi vadí, jsme minulý pátek jednali se zástupcem Českých drah  a musím ocenit jeho velmi vstřícný   přístup. V brzké době dojde k nápravě," uvedl Miroslav Klenovec, starosta Lštění.

„České dráhy v současnosti poptávají v souladu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek firmu, která úklid pozemku a odstranění náletových porostů zajistí. Po vysoutěžení firmy bude zajištěno vlastní čištění pozemku," potvrdil  Petr Šťáhlavský z generálního ředitelství ČD.

Dnes už historické vagóny jsou sice na pozemku ČD, ale stojí na kolejnicích, které patří Správě železniční dopravní cesty. Ta o současném nelichotivém stavu na někdejší montážní základně bývalé traťové distance ví, ale vozy mají zcela jiného vlastníka,   Podblanický vědeckotechnický klub železniční. Ten podle zasvěcených zdrojů jedná pro záchranu technického dědictví o odkoupení vagónů s Národním technickým muzeem.

Obec Lštění by ráda  vylepšila svojí  nelichotivou vstupní vizitku. O tom jednalo při nedávném veřejném zasedání zastupitelstvo. V současné době s obcí ale jednatelé Podblanického vědeckotechnického klubu železničního nekomunikují.