„Pro nás je to naprostá katastrofa," hodnotil den před znovuuzavřením silnice E55 starosta Benešova Petr Hostek. „Jako město jsme však mohli situaci ovlivnit jen částečně," řekl.

Silnice E55 je totiž státní ve správě ŘSD. Benešovu tak zbylo jediné. Dopady dopravy na život lidí alespoň minimalizovat.

„Když jsem se dozvěděl, kudy má vést objížďka, málem mě ranila mrtvice," přiznal starosta Benešova s tím, že pak následovala mezi benešovskou radnicí a Ředitelstvím silnic a dálnic čilá místy poměrně ostrá korespondence.

První varianta objízdné trasy počítala s tím, že Benešovem nebudou projíždět jen osobní automobily, ale také veškerá tranzitní kamionová doprava.

„To bylo pro nás absolutně nepřijatelné a dokonce jsme si pohrávali s myšlenkou, že kamionům do cesty postavíme popelářské vozy," tvrdí starosta Benešova.

K extrémnímu řešení, zablokování dopravy pomocí kukavozů, ale nakonec dojít nemuselo. Benešovské radnice se totiž podařilo vyjednat s ŘSD objízdnou trasu pro kamiony. Stejnou, jako používaly v létě, kdy se po silnici E55 kolem Benešova nejezdilo kvůli rekonstrukci vozovky. Kamiony jsou odkláněny už nedaleko Votic na silnici, které je do Prahy přivede přes Sedlčany.

Obyvatelům Benešova se nelíbí také to, jak dlouho trvá, od zjištění havárie mostku v Erbenově ulici, jeho oprava. Podle Petra Hostka to, že se most při rekonstrukci silnice E55 zbortí, nemohl tušit nikdo a to přes to, že byl postavený už ve třicátých letech minulého století.

„Tohle na radnici skutečně ovlivnit nešlo. Stejně jako domnělou nečinnost dělníků při opravě mostu, na níž si u nás obyvatelé stěžovali," potvrdil starosta.

Ono „nicnedělání" na místě stavby pramenilo z technologických postupů mostařů. Tubus z vlnitého ocelového plechu zasazovaný do profilu mostu, bylo potřeba nejprve vyrobit. Pak se muselo ještě zhutnit okolí tubusu, postavit opěrné zídky a instalovat svodidla.

„Doufám, že příští rok bude pro obyvatele Benešova přece jen trochu oddechový, protože není, co se týká dopravy, naplánována žádná velká akce podobná té z letošního roku," přeje si Petr Hostek a připomněl ještě, že pro radnici to ale žádný oddechový rok nebude.

„Budeme bojovat s ŘSD o to, aby nám opravilo silnice, které zničila doprava svedená na objížďky do Benešova. Týká se to například vozovek v ulicích Křižíkově a Jana Nohy," dodal starosta Benešova Petr Hostek.