„Bude se schvalovat stejný rozpočet, jaký jsme předložili při pondělní schůzi," uvedl při včerejší tiskovce benešovské radnice místostarosta Zdeněk Zahradníček.

Starosta města Jaroslav Hlavnička pak ještě připomněl, že na změny nebude ani čas, protože komunální politici, aby finanční rozvrh mohli 4. ledna projednat a případně schválit, musejí jeho znění dostat k prostudování nejpozději ve středu 23. prosince.

„Předpokládám, že rozpočet bude chtít opozice schválit. Pokud by to tak být nemělo, postrádala by schůze logiku," uvažoval nahlas při včerejší tiskovce starosta Benešova a dotaz, v čem že vidí důvod nechválení rozpočtu, nechal bez komentáře.

Nepsaný lídr benešovských zastupitelů ČSSD Petr Hostek, k tomu ale připomněl, že naprosto zásadní byla pro opozici při hlasování otázka financování příspěvkových organizací města. „Dříve sportovní kluby dostávaly příspěvky přes Grantový fond, vědělo se, co se komu dalo a bylo to transparentní," řekl.

„Dnes se peníze mají dávat rovnou příspěvkovým organizacím, které mají sportoviště v nájmu. Tím se financování této oblasti zamlžilo," je přesvědčený Petr Hostek.

Současně připomněl, že na lednové schůzi dojde i k diskusi právě na toto téma a není vyloučeno, že se po ní město vrátí k dřívějšímu modelu financování příspěvkových organizací, například sportovních klubů, jak ho sestavil bývalý místostarosta Tomáš Podhola.

Podle Petra Hostka bude chtít opozice v lednu od vedení města také vysvětlení, jaké reálné dopady na chod města má neschválení rozpočtového opatření číslo šest, které se zabývá právě financováním příspěvkových organizací a které se také projednávalo a neodsouhlasilo v pondělí 14. prosince na veřejné schůzi zastupitelstva.

„S tímto opatřením jsme se už vypořádali v rámci úřadu a kompetencí, které jsou svěřené radě města. Při lednové schůzi bude na pořadu už jen vysvětlení, proč není zmiňovaný bod na programu jednání. Schvalovat v roce 2016 opatření, které se vztahuje k roku 2015, už totiž stejně nejde," řekl k tomu při včerejší tiskovce starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Kvůli rozpočtu inicioval ještě před jeho řádným projednáváním, k němuž došlo v pondělí 14. prosince, zastupitel Jiří Adam (ANO) schůzi zastupitelů. Vysvětlovací schůzku pak na pátek 11. prosince skutečně starosta Benešova svolal.

„Padly na něm pouze dva dotazy a ty byly vysvětleny. Nikdo se na nic dalšího neptal," konstatoval při včerejší tiskovce starosta Benešova.
„Dotazů tam padlo samozřejmě víc," oponuje Jiří Švadlena (ANO), který se schůzky také zúčastnil a na otázku, proč se vedení města jako opoziční politik neptal více, řekl: „To je snad moje věc."

Otázka, proč se opozice při schůzce vyvolané jedním z jejich členů neptala více, směřovala také na Petra Hostka.

„V tu dobu jsme na rozpočet ještě neměli ujednocený názor a sešli jsme se kvůli tomu v neděli, před schůzí zastupitelstva. Tam jsme dávali dohromady, co je nám nejasné a co nám na rozpočtu vadí. Kvituji s povděkem, že schůzku v pátek starosta svolal a že radnice konečně začala komunikovat, ale nebylo to o tom, že bychom tam něco chtěli torpédovat, nebo se na něco ptát, protože jsme tehdy ještě neměli vyhraněný a ucelený názor," vysvětlil Petr Hostek a připomněl ještě, že v případě, že budou některé položky rozpočtu vysvětleny a doladěny, nemá důvod nezvednout pro něj ruku.
To Jiří Švadlena k „zamáznutí" rozpočtu ještě uvedl, že na prostudování tak rozsáhlého materiálu, jakým rozpočet je, neměli on a jeho spolustraníci, dostatek času.

„Teprve pak jsme si na to sedli. Rozpočet jsme nedostali podrobně rozepsaný a vedení města ho ani nedokázalo vysvětlit. Rádi bychom viděli trochu jiný rozpočet. To, že si koalice nezajistila dva své přívržence, je jejich chyba. Mohli si rozpočet odhlasovat sami a byl pokoj," řekl Jiří Švadlena Benešovskému deníku při včerejším krátkém telefonátu.

Pokud bude rozpočet stejný i v lednu, jak o tom mluví vedení města, nemůže podle Jiřího Švadleny ANO tento dokument schválit.
„Pánové z radnice by měli slézt ze svých výšin a měli by se s námi o rozpočtu poradit," dodal zastupitel za hnutí ANO, Jiří Švadlena.