„Já, Ing. Petr Hostek, MBA starosta města Benešov, jsem rozhodl o zrušení zasedání Zastupitelstva města Benešov řádně svolaného na den 29. března 2016, a to z důvodu oznámené vysoké nemocnosti členů Zastupitelstva města Benešov," stojí v textu oznámení vyvěšeném na úřední desce a benešovském webu, který členové zastupitelstva obdrželi už na Zelený čtvrtek.


Při krátkém telefonátu pak starosta Deníku potvrdil, že se z účasti na schůzi omluvilo pět nebo šest komunálních politiků. Někteří kvůli osobním důvodům, jiní kvůli onemocnění.


„Než bych svolával schůzi s devatenácti zastupiteli, kde by se nic neschválilo, kde bychom zbytečně promarnili čas, rozhodl jsem se ho zrušit a svolat ho v termínu, kdy se sejde většina zastupitelů a budeme se moci začít dohadovat konstruktivně," vysvětlil starosta Benešova své rozhodnutí.


Benešovské zastupitelstvo má 27 členů a podle zákona je takový sbor usnášeníschopný i v okamžiku, kdy by v něm zasedlo a jednalo jen 14 komunálních politiků, tedy nadpoloviční většina všech jeho členů. Pokud by počet přítomných klesl pod tuto mez, předsedající by schůzi ukončil.


To uznává také starosta Benešova Petr Hostek. „Usnášeníschopné by zastupitelstvo bylo, ale nebylo by schopné, při konstruktivním přístupu naší opozice, přijmout vůbec nic. Záležitosti, které je potřeba přijmout nadpoloviční většinou bychom stejně nepřijali a odkládali je na další zastupitelstvo. To bych svolal jako mimořádné na příští týden, protože se jedná o věci neodkladné," uvedl Petr Hostek.


Podle bývalého starosty Jaroslava Hlavničky, který radnici řídil jedno volební období a třináct měsíců k tomu, k takovému kroku nikdy nepřistoupil, i když nemoci a omluvenky zastupitelů řady sboru také několikrát zdecimovaly. Rozhodnutí svého nástupce však nevnímá jako akt nějakého boje s opozicí.


„Má na to právo i když si nemyslím, že to bylo úplně nutné. V programu schůze totiž nejsou žádné pro nás kontroverzní body, které by zbylí zastupitelé neschválili," řekl Jaroslav Hlavnička.


Nepřetržitý sled schůzí benešovského zastupitelstva bez jejich zrušení kvůli sníženému počtu komunálních politiků, potvrdil také Jiří Jandač, dlouholetý místostarosta Benešova z dob éry Mojmíra Chromého. Jemu stál na radnici po boku od roku 1990 až do jeho skonu na začátku roku 2005 a post místostarosty zastával poté až do roku 2006 během dokončení volebního období. To byl starostou Petr Kouba.


Odložená schůze benešovských zastupitelů se bude konat nejspíš příští, tedy čtrnáctý týden roku.


„Jednáme o tom s koaličními partnery a budeme se o tom bavit i s opozicí. Vidím to tak na polovinu příštího týdne, abychom se sešli v hojnějším počtu," dodal starosta Benešova Petr Hostek.