VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři z Konopiště nabídnou na Expu 2015 i zavináče, utopence nebo smažák

Konopiště – Především zvěřinové speciality nabídnou kuchaři, z nichž někteří prezentují své umění také ve Staré myslivně na Konopišti, návštěvníkům dvou restaurací v českém pavilonu světové výstavy Expo 2015. Ta začíná v italském Miláně 1. května a její brány se zavřou posledního října. Část z dobrot, bažanti, budou pocházet dokonce také z Konopiště, z líhní Lesů ČR. Do Milána je budou vozit společně s dalším čerstvým, zachlazeným a vakuovaným zbožím, dva vozy. Tisíc kilometrů dlouhou cestu budou zvládat každý třetí až čtvrtý den. Čeští kuchaři při Expu připraví hostům dobroty, které nabízí na svém jídelníčku právě také Stará myslivna, jejímž provozovatelem je společnost IGC a jejím jednatelem Bohumil Bochňák. Ten zajímavost české kuchyně vnímá především kvůli zvěřině.

9.4.2015
SDÍLEJ:

Tisková konference k výstavě Expo 2015 ve Staré myslivně na Konopišti. Foto: Zdeněk Kellner

„Díky spolupráci se správou zámku Konopiště máme dokonce některé staré recepty, které používali kuchaři při přípravě jídel pro arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este," připomněl Bohumil Bochňák.

Právě IGC společně se sesterskou společností Arteo zvítězily ve výběrovém řízení Ministerstva zahraničí na provozovatele restaurací při výstavě Expo 2015. V Miláně proto nebudou chybět ani dobroty ze srnčího, kančího, daňčího a poměrně vzácného zaječího masa, jehož nedostatek na českém trhu řešili restauratéři i dovozem.

Při tiskovce k Expu, která se konala ve Staré myslivně ve středu, Bohumil Bochňák naturalisticky popisoval kulinářské speciality. Mezi nimi i bažantí řízečky, které nejsou na jídelních lístcích českých restaurací příliš časté. Nejen je měli možnost ochutnat zástupci firem i médií zúčastněných při tiskové konferenci.

V Miláně nebudou chybět ani klasiky české kuchyně, zvěřinový guláš, steaky z jelena či daňka a srnčí se šípkovou omáčkou.

„Naši šéfkuchaři ji připravují ze skutečných šípků, žádných polotovarů a zahušťují ji perníkem. Proto je omáčka voňavá a je to skutečně delikatesa," polkl Bohumil Bochňák při zaníceném vyprávění.

K české kuchyni však podle Bochňáka patří také jiná klasika – utopenec, zavináč a také smažený sýr. I ten hostům Expa připraví nejlepší čeští šéfkuchaři, jinak členové prestižních českých hotelů a restaurací.

Chod českých restaurací zajistí v Miláně 49 pracovníků. A jen tak pro zajímavost pro ty, kteří by se do Milána na Expo 2015 chtěli vypravit přinášíme i předběžné ceny.

Polévky – hovězí vývar, gulášová, kulajda nebo Bullshot, silný bažantí vývar s křepelčím vajíčkem a Sherry, přijde konzumenta na 4 až 6 euro. Hlavní jídlo bude stát 10 až 20 euro. Za decilitr plzeňského piva, které bude točeno ze šesti tisícilitrových tanků, zaplatí spotřebitel euro.
„Chtěli jsme postavit ceny co nejpřívětivěji k zákazníkům, ale to nám organizátoři výstavy neumožnili. V podstatě se ale jedná o ceny, které jsou v Itálii v restauracích běžné," vysvětlil Bohumil Bochňák.

České restaurace připraví, podle předpokladu kolem 600 hlavních jídel denně. Na Expo 2015 přijde podle odhadů až 20 milionů návštěvníků, českým pavilonem, který je hned u jednoho z hlavních vchodů, by měla projít zhruba desetina z nich. Už nyní je tam vše připraveno na první májový den.

„Náš pavilon je už nyní, a to jako jediný na celém výstavišti, ve zkušebním provozu," dodal při tiskové konferenci ve Staré myslivně na Konopišti generální komisař české účasti Jiří F. Potužník.

Právě proto je už nyní možné vyzkoušet speciální webovou aplikaci exporestaurant.cz k rezervaci místa v českých restauracích.

Autor: Zdeněk Kellner

9.4.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

I na školu si je potřeba zvyknout

Ilustrační foto.

Do patra objektu Zeleného stromu už jezdí nová zdviž

Vylovení, odbahnění, vysušení a 4,3 promile v krvi: podívejte se na videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 15. ledna 2018.

Tragédie u Horoměřic: Kolegové zakládají sbírku pro rodinu řidiče

Horoměřice - Kdo je viníkem dopravní nehody u Horoměřic, která si minulý pátek vyžádala tři oběti na životech? Na tuto otázku vyšetřovatelé odpověď zatím nenašli.

Ples v Sázavě byl ve znamení první republiky

Sázava /FOTOGALERIE/ - Reprezentační květinový ples města Sázavy se konal v sobotu 13. ledna. Návštěvníky plesu přivítala v sále Společenského domu krásná květinová výzdoba. Celá akce se nesla tematicky v duchu první republiky, a proto zde byla většina účastníků v dobových kostýmech.

KRÁTCE: Za stání auta v garáži řidič zaplatí nejméně devět tisíc za rok

Benešovsko - Přečtěte si krátké zprávy z regionu!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>