Rozsáhlá oprava budovy postavené v roce 1932, přišla Českou obec sokolskou na téměř 16 milionů korun. Obnovené sportoviště pomůže místním Sokolův v jeho další činnosti a rozvoji. Tělocvičná jednota Poříčí nad Sázavou má tradici dlouhou 115 let, ale po odmlce v dobách socialismu se její činnost podařilo obnovit teprve na přelomu milénia.

Vlašimskému chodníku pomohou miliony

Vlašim – Celkem 27,8 milionu korun letos investuje město do oblasti průmyslu, dopravy, komunikací, pitné vody a kanalizace. Nejvyšší položkou této části rozpočtových výdajů, celkem 12 milionů, je ta na silnice a komunikace. Celých sedm milionů pak Vlašim utratí za opravy a stavby chodníků, parkovišť a cyklostezek. Specifickou položkou je investice do chodníku ve Vlasákově ulici, který z rozpočtu odčerpá 2,8 milionu. Dalších 33,6 milionu pak ve stejných oblastech poslouží jejich provozu. V tom je započítána i částka 5,5 milionu na provoz a údržbu vlašimské kanalizační sítě. Dalších 3,5 milionu poslouží jejímu rozvoji.

Týnec nad Sázavou poskytl dotace

Týnec nad Sázavou – Také letos pomohou organizacím působícím v Týnci, městské dotace. Například MC Motýlek získalo 35 tisíc korun na Festival s lehkostí motýlka. Chovatelé obdrží na nákup deseti voliér 14 tisíc. Tisícikorunou město pomůže Benešovskému klubu onkologicky nemocných a se stejnou částku poskytne na květnové piety v Týnci, Klubu českého pohraničí.Další městské dotace: Římskokatolická farnost Týnec nad Sázavou – na opravu střechy nad vstupem do kostela sv. Šimona a Judy 50 tisíc, Posázaví o.p.s. – na akci Čistá řeka Sázava 6 tisíc, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska - na Mistrovství České republiky hry Plamen tisíc korun, Spolek zdravotně postižených – na rekondiční a relaxační pobyty pro seniory 30 tisíc, Myslivecký spolek Háj Pecerady – na podporu spolkové činnosti 15 tisíc, Organizace nevidomých a slabozrakých – na činnost oblastní pobočky Benešov jeden tisíc korun.

Ilustrační foto - uzavírka
KRÁTCE: Rekonstrukce benešovské Zapovy ulice přeruší tamní dopravu

Žena upadla, bolestí ale už nevstala. Pomohli jí hasiči

Čerčany – Jsou hasiči, tedy těmi, kteří likvidují požáry. Ale samozřejmě hasí i další horké věci. Mezi nimi může být, v rámci spolupráce složek Integrovaného záchranného systému, také pomoc při práci zdravotníků. K jedné takové je přivolali zhruba půl hodiny před nedělní půlnocí, do Čerčan. Tam, v bytě jednoho z domů v Havlíčkově ulici, upadla žena a kvůli bolestem v kříži nemohla vstát. Protože se ale jednalo o pacientu s vyšší hmotností, zdravotníkům se ženou pomohly silné paže hasičů z HZS Benešov.

Silnice znečistily ropné látky

Benešovsko – Hned na dvou místech okresu zasahovali hasiči kvůli znečištění silnic ropnými látkami. Už v pátek 1. března zatím nezjištěný motorista označil olejem komunikaci z Poříčí nad Sázavou přes Hvozdec, Větrov až do Pecerad. V sobotu 2. března likvidovali hasiči únik nafty z proražené nádrže polského kamionu. K úniku pohonné hmoty došlo na dálnici D1, na 33 kilometru ve směru na Brno u Bělice. V nádrži měl kamion 300 litrů a ta unikala z nádrže i při příjezdu hasičů.

Také Benešovsko už trápí silný vítr

Benešovsko – I když meteorologové varují před silným větrem, který má zasáhnout Čechy, tedy i Benešovsko až na přelomu pondělí 4. a úterý 5. března, hasiči z Benešovska mají první výjezd za sebou už nyní. V Sázavě vítr vyvrátil strom, který zatarasil dopravu na silnici v ulici mezi Sázavou a Dojetřicemi v ulici Na Důlích. Nárazovým větrem zlomenou větev trčící do vozovkou spěchali odstranit hasiči do Mariánovic, místní části Benešova. Další události: strom spadl ve 14.48 hodin na silnici z Netvořic do Neveklova kousek před obcí Všetice. Silnice je průjezdná s velkou opatrností. Dopravu do Radíkovic, místní části města Benešova zcela zablokoval v 15.11 hodin strom na jediné přístupové silnici.

Dopravní nehoda na silnici I/3 u Nespek v pondělí 4. března 2019.
Ranní dopravu z Benešova do Prahy zastavila nehoda tří aut