Na první etapu pak plynule naváže druhá etapa a s ní související další uzavírka. Ta se bude týkat znovu jen části Zapovy ulice, tentokrát ale v úseku od křižovatky s ulicí Bezručovou po křižovatku s ulicí Hráského. Konat se bude od pondělí 29. dubna do neděle 30. června.

U nového supermarketu si dobijí elektromobily i kola

Benešov – První nabíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola ve městě, vyroste v ulici Červené Vršky. Vybuduje ji firma Lidl na místě stávajícího, ale k demolici určeného supermarketu. Vedle nabíjecí stanice žádá firma o povolení vybudovat novostavbu prodejny, čtyři opěrné zdi, bezbariérový chodník, informačního LED panel, box pro vozíkové stání včetně parkovacího automatu, reklamní pylon, závorový systém vjezdu na parkoviště a sadové terénní úpravy.

Lidl už požádal Stavební úřad Benešov o vydání stavebního povolení a úřad kvůli tomu 8. dubna zahájil řízení při němž upouští od ohledání místa i ústního jednání. Přesto dotčené orgány a účastníci řízení mohou uplatnit závazná stanoviska a námitky a to do 18. dubna.

Na Chvojně a v Konopišti zůstanou lidé bez elektřiny

Benešov – Do tří termínů naplánovali energetici z ČEZ Distribuce přerušení dodávky elektřiny pro dvě části města Benešova. První místní řízený „blackout“ prožijí obyvatelé a firmy v Konopišti v pondělí 29. dubna mezi 8 a 15 hodinou. Na jiném místě Konopiště nepůjde proud také následující den od 8 do 16 hodin. S elektřinou ale nebudou moci počítat v úterý 30. dubna ani odběratelé na Chvojně. Těm ČEZ elektřinu nedodá od 8 do 16 hodin.

Energetici proud přerušují plánovaně kvůli údržbě sítě. „Zařízení distribuční soustavy je nutné i v době odstávky považovat za zařízení pod napětím. Proto je nutné dodržovat zásady bezpečnosti a opatření k zamezení škod na zdraví a majetku,“ upozorňuje ČEZ.

Jednání rady o neschválení odkladu exekuce se změnilo

Benešov – Jako návrh na neschválení odkladu exekuce fyzické osoby, která městu kvůli neplacení nájmu dluží peníze, měli radní města projednávat tento bod na neveřejné schůzi konané ve středu 3. dubna. S protinávrhem ale vystoupil starosta Benešova Jaroslav Hlavnička. Lídr radnice navrhl, aby se hlasovalo o schválení odkladu. K jeho návrhu se pak přidalo i zbylých šest benešovských radních. Odklad exekuce tak potrvá 12 měsíců a skončí v dubnu 2020.

Ulice K Pazderně v Benešově.
KRÁTCE: U zmrzlinárny položí asfaltový koberec

Český shotbalový svaz chce postavit hřiště v Černoleské

Benešov – Zatím jen jako návrh na schválení zveřejnění záměru pronájmu pozemku, který podal na radu města spolek Český shotbalový svaz se sídlem v benešovské Nové Pražské ulici, schválili radní města. Spolek chce na pronajatém pozemku ležícím u Černoleské ulice v místech, kde kdysi stával sklad kovošrotu, vybudovat shotbalové hřiště. Za pronájem pozemku o výměře 1 520 m2 od 1. června do 31. května 2024 požaduje město nájemné 20 tisíc korun ročně.

Na zúžení cesty v Nesvačilech mají upozornit nové značky

Nesvačily – Návrh místní úpravy provozu na silnici III/11460 v Nesvačilech projednává nyní Silniční správní úřad Benešov. Zúžený úsek silnice leží mezi domy čp. 47 a 64 a má být kvůli bezpečnosti provozu označen obousměrně svislým dopravním značením upozorňujícím na zúženou vozovku, nejvyšší dovolenou rychlost 30 kilometrů v hodině a také zákazem vstupu chodců. Křižovatky s místními komunikacemi doplní svislé dopravní značení hlavní silnice a u domu pak i značky se šikmými červenými a bílými pruhy.

Sběrači by se měli připravit na hlavní houbařskou sezonu

Vlašim – O tom, že se dají houby sbírat celoročně, není sporu. Většina Čechů, která houbám do lesa zamíří, však upřednostňuje období označované jako hlavní houbařská sezona. Ta probíhá v podstatě od jara do podzimu. Ale i sběr, respektive komerční využití darů lesa, má svá přísná pravidla. Krajská hygienická stanice proto každoročně zve profesionální sběrače ke zkouškám znalosti hub. Ve Vlašimi se konají ve čtvrtek 16. května a ve čtvrtek 13. června.

Ve Vlašimi politici proberou také regulaci míst pro hazard

Vlašim – Čtyři obecně závazné vyhlášky proberou v pondělí 29. dubna vlašimští komunální politici. Ten den se od čtyř odpoledne v sále Kulturního domu Blaník uskuteční další veřejná schůze zastupitelstva města. Jeho členové budou diskutovat a nakonec i hlasovat o přijetí vyhlášky regulující místa k provozování sázkových her, o místních poplatcích ze vstupného nebo ubytovací kapacity a také o platbách ze psů.

Rekonstrukce Zapovy ulice v Benešově v pátek 5. dubna 2019.
Rekonstrukce 'hejtmančiny' ulice budí stále emoce