Dále by měl být snížen sklon jedné z ploch stadionu, aby se tam v případě přívalových dešťů vsáklo více vody a ta nevyplavila přilehlý objekt pro bydlení. Kromě jiného požadují i přesnou specifikaci výsadby zeleně s ohledem na vyloučení alergenů a vysokých stromů, které by zastínily okolí a negativně ovlivnily mikroklima přilehlých pozemků. Stavební úřad vyzval stěžovatele k vyjádření k podanému odvolání.

V benešovské ZŠ Jiráskova zatancují finskou polku

Benešov – Pokus o rekord v počtu účastníků taneční kreace známé jako letkis, zahájí v pondělí 28. ledna dopoledne v tělocvičně benešovské Základní školy Jiráskova. Tance se najednou, nikoliv postupně, zúčastní všichni „obyvatelé“ školy. Tedy jak její žáci, tak kantoři a také nepedagogičtí pracovníci. Účinkující z prvního i druhého stupně ze ZŠ Jiráskova se na tanec oblíbený zejména v šedesátých letech, spočívající v hopsání v dlouhém zástupu, připravovali při hodinách tělocviku. Aby tanečníci lépe sladili kroky, bude jim dnes vyhrávat letkis ze školního rozhlasu. „Očekáváme zhruba sedm set účastníků,“ řekl pro Deník učitel tělocviku Jindřich Slunečko. Letkis je původem starý finský tanec, jakási odrůda finské lidové polky.

Supermarket přestaví, změní tam také pravidla parkování

Benešov – Rozsáhlé stavební změny připravuje ve své prodejně v ulici Červené Vršky řetězec Lidl. Odbor výstavby a územního plánování už na jeho žádost zahájil 14. ledna územního řízení. K němu se mohou orgány i dotčení občané vyjádřit do patnácti dnů, tedy prakticky jen do zítřka. Lidl připravuje bourání stávající prodejny orientované od severu k jihu. Místo ní postaví halu s novou podobou a orientací od východu na západ. Stát bude vlevo od vjezdu z Červených Vršek a parkoviště vznikne vpravo od něj. Vzhledem k tomu, že novostavba musí obsahovat také určitou část zeleně, kapacita parkoviště se o něco sníží. Potřebám zákazníků by to ale mělo stačit. Lidl totiž u vjezdu nainstaluje závoru. Systém by měl eliminovat dlouhodobé parkování motoristů, kteří tam nenakupují.

Za lékařem se Sázavští musí vydat do Čerčan nebo Zruče

Sázava – Nová ordinace praktického lékaře pro dospělé začne v sázavské Školské ulici poskytovat služby pacientům od začátku dubna. Na svém webu o tom informuje sázavská radnice. Podle tam zveřejněného materiálu ordinace nabídne rychlou registraci nových pacientů a dokonce bezplatnou službu v rámci níž, v indikovaných případech, zdravotní sestra přijede pacienta ošetřit až k němu domů. Než dojde v Sázavě k otevření ordinace nového praktického lékaře, mohou pacienti využít služeb praktického lékaře v Čerčanech nebo Zruči nad Sázavou. Před návštěvou těchto ordinaci se ale pacienti musejí objednat. Město Sázava nabízí obyvatelům svého města dopravu k lékařům do uvedených sídel prostřednictvím seniortaxi. Za kilometr zaplatí osm korun, seniorům nad 65 let polovinu.

Dokončili realizaci projektu zaměřeného na efektivitu

Benešov – Naplnění plánů zahrnutých do výzvy Integrovaného regionálního operačního projektu číslo 28, hlásí město Benešov. Program byl zaměřený na efektivní a transparentní úřad a také efektivní řízení jeho podřízených organizací. Uvedené projekty měly za cíl elektronizaci procesů zpracovávaných městským úřadem i jeho podřízenými organizacemi. Realizace těchto projektů začala už v červnu 2016, respektive o dva měsíce později. Oba projekty byly dokončeny poslední loňska. Udržitelnost projektů, jinými slovy doba, po kterou musí nakoupený hardware a software radnici sloužit, je dalších pět let. Teprve pak, po Silvestru 2023 se zařízení bude moci městský úřad zbavit.

Ruský tank přijíždí v roce 1968 do Vlašimi ulicí Na Valech.
KRÁTCE: Historii Vlašimi ukazují fotky sběratele Josefa Moudrého
Odhalením pamětní desky na památku obětem transportu smrti si v pátek 25. ledna 2019 veřejnost a představitelé Čerčan připomněli tragickou událost starou 74 let.
Na čerčanském nádraží odhalili pamětní desku obětem kruté války