Při akci Česko zpívá koledy měl premiéru sbor DDM
Benešov – Tak velký sbor, který se sešel ve středu 13. prosince podvečer v aule gymnázia při akci Česko zpívá koledy, k této příležitosti dosud nevystupoval. Základ tvořili členové Pěveckého sboru Gymnázia Benešov, které doprovodily děti z benešovských MŠ Berušky a Na Karlově. Vůbec poprvé u zpívání koled byl a vlastně vůbec první veřejné vystoupení měl při koledách také nový sbor Domu dětí a mládeže Benešov vedený Alenou Vašákovou. První samostatný koncert sboru můžete navštívit ve středu 3. ledna od 18 hodin v sále Českobratrské církve evangelické v Husově ulici v Benešově. Při koncertu zahraje také flétnový soubor DDM vedený Petrou Křišťálovou.

Protidrogová prevence stála letos víc, než se počítalo
Benešov – Program protidrogové prevence města Benešova v letošním roce skončil a jeho realizátoři předložili závěrečnou vyhodnocující zprávu. Pro letošek program počítal s utracením nejvýše 100 tisíc korun, ale ve skutečnosti na realizaci klíčových aktivit bylo zapotřebí celkově přes 120 tisíc korun. „Byl proto zadán požadavek v rámci rozpočtového opatření města,“ uvedla k tomu Andrea Košanová, místní protidrogová koordinátorka.

Inovovali pravidla o odpadech
Benešov – Tři a půl roku starou vyhlášku popisující správný postup shromažďování, sběru, přepravě, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území Benešova inovovali při svém letos posledním jednání zastupitelé města. Jedná se sice jen o zdánlivě kosmetické změny, ale z právního pohledu nejspíš hodně důležité. V textu se například mění slovo nemovitost na slovo budova. Také slovo občané nahrazuje nové, vlastníci. Přibyl ale také celý odstavec, který se zabývá umístěním sběrných nádob a upřesňuje i některou další terminologii s tím spojenou.

Nemoc. Ilustrační foto.
Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí



Město požádalo o dotaci na parkovací dům v Nádražní
Benešov – O finanční podporu na stavbu nového parkovacího domu v Nádražní ulici požádalo město Benešov na Ministerstvu pro místní rozvoj. „Žádost do Integrovaného regionálního operačního programu do 9. výzvy ITI – Praha – Střední Čechy na dopravní terminály a parkovací systémy odešla na začátku prosince,“ potvrdila Helena Kaňková, vedoucí Odbor rozvoje města a správy majetku Městského úřadu Benešov s tím, že parkovací dům poblíž nádraží bude mít celkem 181 míst pro motorová vozidla a dalších 50 míst pro jízdní kola. Bude mít tři nadzemní podlaží s možností parkování i na střeše.

Živelné stání automobilův Longenově ulici končí
Benešov – Přesně na konci roku vstoupí v platnost, tedy nabude právní moci, rozhodnutí silničního správního úřadu o nové úpravě dopravy v Longenově ulici. Na tamní poměry si stěžovali obyvatelé ulice a psal o tom i Benešovský deník. Lidem vadilo, že motoristé, převážně zaměstnanci z firem z okolí ulice, odstavovali auta i na jimi udržované trávníky v majetku města. Úprava provozu, tedy zákaz stání, se bude týkat jak ulice Longenovy, tak U Elektrárny. Ulice úřady vybaví celkem třemi zákazovými svislými značkami. Jedna bude u vjezdu k MŠ Longenova, druhá na protější straně. Třetí u parkoviště firmy ČEZ.

Pyšelské četnictvo představí při akci
Pyšely - Přednáška pojmenovaná Četnický pes Alto opět na stopě aneb povídání o četnictvu se koná v sobotu 16. prosince od 14 hodin. Ti, kteří se chtějí z úst nejpovolanějšího dozvědět, jak to s pyšelským četnictvem skutečně bylo, nechť dorazí do hasičské zbrojnice v Pyšelích. Krom této tématiky bude setkání zaměřeno i na obecné informace o četnictvu a především na informace o historii a lidech spojených s Ústavem pro chov a výcvik služebních psů četnictva v Pyšelích. Přednášku povede znalec Michal Dlouhý, který v rámci akce představí i knihu na stejné téma.

Při cvičení vybrali nadšenci 10 tisíc pro okresní dětské domovy.
10 tisíc pro dětské domovy vybrali při jógovém maratonu

Evangelický kostel rozezní zpěvem známý pěvecký sbor
Soběhrdy – Adventní koncert oživí Evangelický kostel v Soběhrdech v sobotu 16. prosince od 18 hodin. Při akci vystoupí členky pěveckého sboru Mammas and Mammas. Přítomní tak uslyší známé i neznámé koledy různých národů. Koncert je vhodný nejen pro dospělé, ale i pro děti. 

Při vánoční besídce se zájemci naučí country tance
Čerčany – Country westernovou, vánoční besídku si pro nadšence připravilo hudební uskupení Bessoni. Akce plná zábavy se uskuteční v sobotu 16. prosince od 20 hodin v Kulturním domě v Čerčanech. Návštěvníci si na místě užijí nejen westernovou show, ale i tombolu a záhadné překvapení. V neposlední řadě bude možné si vyzkoušet zajímavou výuku country tanců. 

Řeku Sázavu sjedou vodáci tento rok naposledy
Krhanice – Místo vánočních stresů, úklidu, chřipky a chaosu si mohou milovníci vodáctví užít v sobotu 16. prosince již tradiční akci, Vánoční Sázavu. V 10.30 zahájí nadšenci start v Krhanicích nad jezem. Cíl cesty po řece bude nastaven podle počasí a vody. Vodáci tak akci zakončí buď v Pikovicích nebo v Kamenném Přívoze. 

Marie Retková, Alena Vránová i Stanislav Zindulka přijedou do Čerčan
Čerčany – Vánoční koncert nejen s Pyšnou princeznou. Tak se jmenuje hudební událost, která se koná v neděli 17. prosince od 19 hodin v čerčanském kině. Večerem provede moderátorka Marie Retková, jako hosti akci navštíví herečka Alena Vránová a herec Stanislav Zindulka. Mezi účinkujícími nebude chybět Mammas and Mammad, 5x Zavřel, Lenka a Lenka Šmídovy, Ctirad Sedláček a farář Martin Janata. 

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
Kam na nejlepší svařák. A za kolik?