„Vyzkoušeli jsme si, že vše funguje a od úterý 25. února, spustíme normální režim,“ řekla ve středu 19. února vedoucí laborantka Jiřina Kloudová. I tak ale budou mít odběry jiný režim. Denně zdravotníci odeberou krev jen od osmdesáti dárců. Proto bude podle zdravotníků lepší, když se předem objednají.

Útok zatím nezjištěného pachatele na počítače benešovské nemocnice přišel v noci 11. prosince 2019. Nemocnice přešla do omezeného provozu, odložila předem naplánované operace a řadu pacientů převezla do nemocnic v okolí. Útok způsobil škodu 40 milionů korun.

Karanténa končí, návštěvy a lůžkových částech začínají

Příbuzní a známí pacientů hospitalizovaných v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově za nimi už zase budou moci vyrazit na návštěvu. Nařízením ředitele nemocnice Romana Mrvy zdravotnický ústav k sobotě 22. února ruší zákaz návštěv na lůžkových odděleních.

Důvodem ukončení karantény je pokles výskytu respiračních onemocnění. Kvůli jejich nárůstu a počtu nemocných na Benešovsku, o jehož stavu každý pátek informuje Krajská hygienická stanice, začaly platit zákazy návštěv v sobotu 8. února.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Při modernizaci dálnici D1 snesou mosty a přeruší jízdu

Kvůli hokejovému derby přijali policisté opatření

Jako rizikový označili organizátoři utkání hokejistů Benešova a Vlašimi. V sobotu 22. února se na benešovském zimním stadionu střetnou od 17 hodin v rámci východní skupiny Krajské ligy. „Strážníci budou dohlížet na pořádek přímo na stadionu,“ potvrdil velitel Městské policie Benešov Radek Stulík.

Do opatření, jehož cílem je předcházet nebo zabránit případným šarvátkám mezi fanoušky, se zapojí před stadionem také Policie ČR. „Běžný výkon služby v Benešově budou zajišťovat autohlídky městské policie," dodal Radek Stulík.
V současné fázi soutěže řadí čtvrtý Benešov před Vlašim pouze skóre.

U Chářovic položí do země kabel vysokého napětí

Kvůli pokládce kabelu vysokého napětí podél silnice třetí třídy číslo 1058 u Chářovic, obce nedaleko Týnce nad Sázavou, dojde k omezení tamní dopravy. Stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích oznámil formou veřejné vyhlášky Silniční správní úřad Benešov. Úprava provozu bude spočívat v instalaci dopravního značení zvláštního užívání uvedené silnice.

Kromě podélného uložení kabelového vedení projdou energetici na druhou stranu silnice, aniž by ji rozkopali, tedy přerušili na ní provoz. Pro tuto operaci energetici zvolí takzvaný protlak, čili protlačení sondy zvané 'krtek' poháněné stlačeným vzduchem pod vozovkou. Vzniklým otvorem pak protáhnou také elektrický kabel. Práce se u Chářovic uskuteční od pondělí 2. března a skončit by měly za necelé tři týdny, v pátek 20. března.

Dům v Tyršově ulici může stavebník upravit

Dodatečné povolení změny stavby polyfunkčního domu Veneto vznikajícího v Tyršově ulici a terénních úprav, dostal od Stavebního úřadu Benešov jeho investor z Prahy, Viet Loc Nguyen. Díky povolení dojde v 1. podzemním podlaží k drobné změně dispozice spočívající v úpravě příček a změně velikosti a otevírání dveří.

V prvním a druhém nadzemním podlaží se změní jižní fasáda. Zvětší se okenní otvory a zjednoduší barevnost fasády. Jižní schodišťový otvor dostane nový světlík a dojde i k zastropení schodišťového jádra. Ve třetím podlaží se změní barevnost východní fasády a dva byty se sloučí do jednoho.

Veronika Horvátová se Veronice Danielczykové a Josefu Horvátovi narodila 14. února 2020 ve 3.05 hodin, vážila 3540 gramů. Doma v Sázavě na ni čekají sourozenci Sabina, Bronislav, Josef a Erik.
FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili