Ti během uvedené doby opraví „tankodrom“, který začíná při jízdě od Čakovic poblíž dolní brány kamenického Strojmetalu a končí kruhovou křižovatkou. Právě kvůli tomu bude silnice pro veškerý provoz neprůjezdná.

Obyvatelé si mohou na městě říci o peníze na rekonstrukci

O peníze z fondu rozvoje bydlení si až do středy 27. května mohou říci ti, kteří chtějí například rekonstruovat své byty nebo domy. O tom, kdo a jak vysokou podporu města nakonec dostane, se však bude rozhodovat při výběrovém řízení. Už samotnou žádost o účast ve výběrovém řízení musí adept podpory podat městskému úřadu na předepsaném formuláři do uvedeného termínu. Výsledek výběrového řízení projedná rada města 1. června a poté také zastupitelstvo města. To zasedne k veřejnému jednání v pondělí 15. června. Nakonec město uzavře smlouvy.

Votice postaví chodník a zastávku nedaleko továrny

Až dva miliony korun mohou Votice získat díky úspěšné žádosti o podporu z dotačního titulu Bezpečná cesta nejen do školy z MAS Posázaví. Peníze pomohou výstavbě chodníků a autobusových zastávek u závodu Mokate. Město, investor akce, nyní v rámci výběrového řízení hledá zhotovitele díla, za které k dotacím přidá dalších jeden a půl milionu korun. „Součástí stavby bude kromě přístupových chodníků i nová autobusová zastávka před křižovatkou na Beztahov, aby tam mohly zastavovat i autobusy jedoucí k nádraží,“ uvedl mluvčí radnice Jan Vachtl.

Do pasti na kraji Benešova kamiony už asi nevjedou

Desítky zničených návěsů a bohužel také jeden lidský život si vyžádal nízký profil silnice druhé třídy číslo 106 na okraji Benešova, v Máchově ulici. Podjezd pod státní silnici I/3 je vysoký podle dopravních značek pouze 340 centimetrů. Před podjezdem jsou sice z každé strany černožlutě šrafované traverzy, ale ty už vjezdu rozjetému kamionu zabránit nedokázaly. Proto v dostatečné vzdálenosti před podjezdem vzniknou dvě poloportálové zábrany upozorňující řidiče na sníženou výšku průjezdného profilu.

Bezpečnější bude pro vysoké vozy také výjezd ke Konopišti

I když nechvalné pověsti podjezdu pod silnicí I/3 v Máchově ulici ten v ulici Konopišťské ani zdaleka nedosahuje, také tam se občas do pasti nízkého podjezdu silnice chytí nějaký ten nepozorný řidič s vysokým autem. Proto také podjezd, který vyvádí vozidla z Benešova k silnici na Prahu a Tábor nebo na cestu k Neveklovu, Netvořicím či do rekreační oblasti Nové Živohošti bude stejně, jako ten v Máchově ulici vybaven poloportálovými zábranami upozorňujícími řidiče na sníženou výšku průjezdného profilu pod konstrukcí mostu na silnici I/3.

Silnice II. třídy číslo 102. Ilustrační foto.
Silnici mezi Prahou a Štěchovicemi čeká oprava, omezení začnou v dubnu

V Líšně vznikne na silnici k Bystřici autobusová zastávka

Nové vodorovné značení přibude na silnici II/111 v Líšně, místní části města Bystřice. Cestáři jím vyznačí část silnici od křižovatky u rybníka Pod sladovnou poblíž líšeňského zámku až po vrchol stoupání k Bystřici. Právě tam vznikne zastávka autobusu a na ní upozorní řidiče nejen vodorovné značení silnice, ale také klasické svislé dopravní značky. Místní úprava provozu bude provedena bezodkladně po nabytí účinnosti opatření obecné povahy, což se stane 24. března. Opatření navrhlo realizovat město Bystřice a oznámení veřejnou vyhláškou vydal silniční správní úřad.

Oprava vodovodu vyřadí parkoviště v Nové Pražské

Žádný apríl, ale až do 1. dubna bude platit od 23. března opatření obecné povahy spočívající ve stanovení dočasného zákazu zastavení a přechodné úpravy provozu na pozemní komunikací v benešovské Nové Pražské ulici. Zákaz má pomoci zajistit bezpečnostní prostor pro uzavírku a stavební práce v rámci rekonstrukce vodovodu v uvedené ulici. Konkrétně se opatření obecné povahy vztahuje na tamní parkoviště ležící poblíž světelné křižovatky ulic Nová Pražská – Čechova a Antuškova. V uvedenou dobu si tak bude muset najít nové místo na odstavení svého vozu zhruba čtyřicítka řidičů.

Na benešovské radnici čeká další nález

Celkem pět nálezů odevzdali poctiví nálezci do služebny benešovských strážníků městské policie. Naposledy se tak stalo ve středu 4. března, kdy tam skončily klíče od osobního automobilu Škoda. Jak řidič se svým vozidlem odjel, není známo. Jisté ale je, že je pozbyl v Táborské ulici.

Na Tibeťany radnice na Benešovslu nezapomněly

Na osm stovek obcí a měst se znovu připojilo ke každoroční akci Vlajka pro Tibet. Byly mezi nimi také ty z Benešovska. Na radnici visela tibetská vlajka například ve městech Benešov, Vlašim, Votice, Trhový Štěpánov a Týnec nad Sázavou. Přidaly se ale také další městyse, obce i osady – Čechtice, Poříčí nad Sázavou, Čerčany, Křečovice, Chotýšany, Popovice, Louňovice pod Blaníkem, Rataje nebo Kobylí. Kampaň připomíná útlak Tibetu Číňany.

Za psy se platí do konce měsíce

Podle obecně závazné vyhlášky města Trhový Štěpánov musí obyvatelé, kteří jsou zároveň chovateli psů, za ně také zaplatit. Letos stanovený poslední den na platbu je úterý 31. března. Chovatelé, kteří placení nestihnou se vystavují riziku zvýšení základní sazby. Městský úřad může poplatek zvýšit až na trojnásobek. Veškeré změny, které se týkají držení psa, je chovatel povinen oznámit do 15 dnů ode dne, kdy nastaly.

Fotokvíz: Poznáte obec na Benešovsku?
FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Benešovsku?