I gymnazisté z Benešovska si zasoutěží v dějepisu
Praha – Také gymnazisté Benešova a Vlašimi patří mezi finalisty XXVI. ročníku největší středoškolské dějepisné soutěže gymnázií ČR a SR. Už ve čtvrtek 23. listopadu se v prostorách velkého sálu Vysoké školy ekonomické v Praze koná zmiňované finále, které letos nese název Léta strachu i naděje. Jak název napovídá, soutěžit se bude ve znalostech období let 1949 až 1967. Finále se zúčastní tříčlenná družstva z celkem 75 gymnázií ze všech krajů České a Slovenské republiky. Soutěž pořádá Nadační fond Gaudeamus při Gymnáziu Cheb. Odbornými garanty jsou tentokrát i historici Jan Rychlík a Jaroslav Šebek. 

K benešovským Kořenům půjdou kolem staveniště
Benešov – Dočasné, ale poměrně dlouhé omezení parkování čeká motoristy, kteří jsou zvyklí odstavovat vozidla poblíž vchodu do baru Strom přezdívanému kvůli jeho umístění v suterénu – Kořeny. Před objektem Zeleného stromu na Malém náměstí značky zakážou nejen zastavovat, ale také stání od 18. prosince do 30. května příštího roku. Důvodem přechodného opatření je zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v souvislosti se záborem pro umístění zázemí stavby. Při ní se v patře objektu z tělocvičny Mateřského centra Hvězdička stanou kanceláře Městského úřadu Benešov. 

Kolem Vlkonického potoka chce Povodí záplavové území
Benešovsko – Na návrh závodu Dolní Vltava státního podniku Povodí Vltavy se benešovský vodoprávní úřad zabývá stanovením záplavového území Vlkonického potoka. Současně s ním by měl vodoprávní úřad potvrdit také vymezení aktivní zóny tohoto drobného vodního toku. Zamýšlená záplavová zóna se týká celkem 14,5 kilometru potoka protékajícího katastry Nahorub, Krchleb, Křečovic, Vlkonic, Hořetic, Minártic, Šebáňovic a Radíče. Záplavová území jsou administrativně určená území, která mohou být při výskytu přirozené povodně zaplavena vodou. Jejich rozsah stanoví vodoprávní úřad. 

Ilustrační foto
Také benešovská knihovna získá peníze z kraje

Na radnici vyřadili studenty univerzity třetího věku
Benešov – Úspěšné absolventy univerzity třetího věku vyřadili při malé slavnosti v obřadní síni benešovské radnice. „Možnost studovat virtuální univerzitu třetího věku poskytuje v Benešově městská knihovna,“ připomněla Markéta Pazderová z Odboru vnitřních věcí Městského úřadu Benešov. Mezi studenty Virtuální univerzity třetího věku, kteří obdrželi osvědčení o úspěšném absolvování tříletého cyklu přednášek pořádaných Českou zemědělskou univerzitou v pražském Suchdole a její Provozně ekonomické fakulty byli Miroslava Edrová, Jarmila Harvanová, . Danuše Truhelková, Božena Zlatušková a Karel Švarc. Malým kulturním výstupem zpestřili slavnost žákyně ZŠ Jiráskova.

O duši či o indickém jídle se zájemci více dozví v jídelně
Benešov – Džíva neboli transcendentální duše, to je téma přednášky, která se bude ve čtvrtek 23. listopadu konat v benešovské jídelně a cukrárně Góvinda. Akce začne v 18 hodin a na programu, krom povídání o duši, bude také společné zpívání Hare Krišna mahámatry a ochutnávka indických specialit či nabídka farmářských produktů.

České Vánoce představí na výstavě
Benešov - Vernisáž výstavy České Vánoce se uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu od 17 hodin v benešovské pobočce Muzea Podblanicka na Malém náměstí. Atmosféru tradičních českých Vánoc s Ježíškem v jesličkách tak mohou zájemci nasát již týden před zahájením adventu přímo na této akci. V rámci vernisáže také pohovoří Marcel Timko o významu betlémů a k pohodě podvečera přispěje i divadelní soubor ze ZUŠ Josefa Suka z Benešova.

Folková hvězda Dáša Voňková navštíví Benešov
Benešov – Koncert folkové hvězdy Dášy Voňkové si nadšenci do této muziky užijí v pátek 24. listopadu od 19.30 v Cafe Bar Terasa v Benešově. Zajímavý program v benešovské kavárně bude pokračovat i v sobotu 25. listopadu, kdy se představí Jan Slavík. Ten od 9.30 až do 18.30 bude pořádat artefiletický seminář na téma Sobota v obrazech. Artefiletika je jakási kombinace arteterapie a moderního pojetí výtvarné výchovy.

O bolavých zádech se pobaví při praktickém semináři
Benešov – Seminář pro ty, které občas nebo dlouhodobě bolí záda je připraven na sobotu 25. listopadu od 14.30 v Yoga Therapeutic centre v Benešově. Přítomní se dozví více o vzniku bolesti zad a prevenci, zažijí praktickou ukázku jógových cviků zaměřených na uvolnění a protažení zad či se naučí techniky automasáže zad.

Podblanický hudební podzim chystá poslední koncert
Neveklov – Závěrečný slavnostní koncert tradičního festivalu Podblanický hudební podzim začne v sobotu 25. listopadu. Známé skladby rozezní aulu neveklovské základní školy od 19 hodin, kdy na programu budou písně ze Svatováclavského chorálu. Slovem akci provede herec, moderátor a recitátor Alfred Strejček.

Z Kamberka do Mladé Vožice se řidiči nyní nedostanou.
Kvůli uzavírce řidiči neprojedou z Kamberka do Mladé Vožice