A co víc, své zástupce a reprezentanty má králičí hop, jak se disciplíně, v níž klíčovou roli hrají domácí, oblíbení hlodavci říká, také na Benešovsku.
Když na panelce u vranovského hřiště René Stupka z Benešova rozbalil běhoun a na něm jeho dcery Lucie (14) a Linda (12) postavily překážky, vypadalo to, že se chystá klasický koňský parkur. Rozdíl byl jen ve velikosti překážek. Ty vranovské nedosahovaly výšky ani půl metru.

Aby ne, vždyť nad břevna bariér se neměli zvedat koně, ale mnohem menší tvorové.

„Králičí hop se zrodil v severských zemích, přesněji ve Švédsku a pak se rozšířil do dalších zemí. Dál než my, 
v Česku jsou například i Holanďané a Němci, Švýcaři jsou na tom podobně, jako my," uvedl René Stupka a připomněl ještě, že se v Havlíčkově Brodě na začátku měsíce konalo už třetí Mistrovství Evropy v králičím hopu.

Upozornil současně, že soutěžení králíků má několik disciplín. Ta, kterou Stupkovi přijeli ukázat obyvatelům Vranova a Přestavlk na dožínky je rovinná překážková dráha. Králíci ale především skáčou, a to jak do dálky, tak do výšky. I to jsou samostatné sportovní disciplíny. A nelze samozřejmě zapomenout na klasický závod, parkur.

Jenže sportování s králíky, má také svá úskalí a zákonitosti. Králíci na dráze, alespoň v jejím úvodu, nemůžou na ní běžet a skákat na volno. Ale umí i to.
Králíky po dráze ne nepodobné té, kterou při parkuru zdolávají koně, vodila obě děvčata, táta zase komentoval to, co se na dráze dělo a vysvětlovat, co všechno závodní králíci mají rádi nebo naopak nesnášejí.

Svá zvířata chovatelky nad překážky přiváděly v postrojích, které používají pro své mazlíčky také chovatelé drobnějších psů nebo koček.
„Postroje se liší snad jen v délce vodítka. To naše je přizpůsobeno pro potřeby při závodech," ozřejmil René Stupka.

Ve Vranově se při exhibici králičího hopu představili králíci Monty, Šmudla a nejmladší Fido. Jména čtyřnohým závodníkům přidělila děvčata.
„Při závodech se využívá přirozené schopnosti králíků skákat. Nikdo je k tomu nemusí nutit," vysvětloval René Stupka, otec, trenér a také jeden z cetrifikovaných rozhodčích v Česku v jedné osobě s tím, že vranovská předváděčka měla do skutečné podoby soutěže hodně daleko. „Soutěžní dráha má úplně jiné parametry," řekl.

Králíky, kteří Stupkům dělají radost, chovají už čtyři roky. Nejsou to samozřejmě chovní králíci, ale ti, kteří mají pečlivě zapsaný svůj rodokmen v plemenné knize. Jejich výcvik je závislý na individualitě zvířete.

„Zvířata na králičí hop jsou speciálně šlechtěni pro tuto disciplínu," připomněl ještě Stupka, ale upozornil, že v tomto případě není zatím pro skákání vyšlechtěno jedno jediné králičí plemeno.

„My skáčeme například s beránky, ale výborní jsou i zaječáci. Například známý belgický obr se na skákání, vzhledem ke své velikosti, nehodí. Na závody se používají spíš menší a lehčí plemena," míní Stupka.

Na skákání jsou výborní také u dětí oblíbení minikrálíčci. I oni podle Stupky dosahují přes svou velikost skvělých výsledků.

Stupkovi, zatím nejspíš jediní na Benešovsku, jsou členy Klubu Králičí hop s celočeskou působností, zařazeného do Českého svazu chovatelů. Své hobby začali rozvíjet po výstavě v Sedlčanech, odkud si dcera Lucie, po předváděčce, přivezla prvního králíka. A s ním se také už umístila na Mistrovství Evropy na osmnáctém místě. Přeskákala tak dalších dvaatřicet soutěžících.