Stavět dům bez řádného povolení a pokračovat v tom i přes zákaz stavebního úřadu? Že je to až příliš velké riziko? Možná. Příběh je to ale skutečný. A děje se přímo v Benešově. Navíc se týká krajského politika!

Devětapadesátiletý podnikatel Jaroslav Zelenka staví rodinný dům v lokalitě Boží Voda. Už na jaře se kauzou jeho domu zabývali při veřejném jednání zastupitelé Benešova. Tehdy rozhodli o tom, že stavebník Zelenka, krajský zastupitel za ČSSD, předseda jeho Výboru pro regionální rozvoj a člen Kontrolního výboru staví v rozporu s vydaným stavebním povolením a výjimku na to mu nedají. Přesněji: Zelenka k povolené stavbě domu přilepil ještě bazén a garáž a překročil tím hodnotu povolené zastavěné plochy. Tu regulativ Benešova určuje jednoznačně.

Každý může v Benešově zastavit nejvýše čtvrtinu pozemku. Krajský zastupitel ale porušil městskou normu ještě jednou. Jeho nemovitost stojí ke hranici pozemku blíž, než povolených pět metrů. Proto také Stavební úřad Benešov zaslal Zelenkovi výzvu k přerušení stavebních prací. Přesto stavebník sídlo budoval dál. „Neuposlechnutí výzvy je postižitelné sankcí,“ vysvětlila vedoucí Stavebního úřadu Benešov Jana Beranová.

Jenže ani hrozba pokuty nevedla k zastavení stavby na Boží Vodě. Když se to úřad dozvěděl, vydal úřední rozhodnutí k zastavení prací. Ani to Zelenka neuposlechl. „Úředník přece nemůže stát u stavby a vlastním tělem bránit v jejím stavění,“ posteskla si šéfka stavebního úřadu a potvrdila tím jen starou pravdu – nevymahatelnost zákonů v Česku.

Zelenka s kroky stavebního úřadu nesouhlasí. Proti jeho rozhodnutí se odvolal ke krajskému úřadu. „Jako každý se řídím stavebním zákonem a správním řádem,“ uvedl.

I když zatím rozhodnutí odvolacího orgánu není známé, Zelenka ho podle svého vyjádření neřeší. „To jde mimo mě,“ tvrdí.

Čeká na něj ale stavební úřad. I bez něj teď bude mít nejspíš kvůli Zelenkovi ještě dost práce. Musí se stavebníkem projednat hned dva jeho přestupky.
Prvním je to, že stavebník staví v rozporu s povolením, druhým pak, že pokračoval ve stavbě, i když mu úřad zaslal výzvu k jejímu přerušení. „Pana Zelenku si pozveme co nejdříve k projednání prvního přestupku,“ potvrdila Beranová.

Zelenkovi za každý přisuzovaný přestupek nyní hrozí až milionová pokuta. Přesto vinu odmítá a celý případ považuje jen za útok na svou osobu. „Je to nehorázné a cítím, že je to proti mě vedené v osobní rovině. Ptám se proto, postupuje Stavební úřad v Benešově vůči všem stejně? Jestli to nevíte, tak to tam prověřte a neprověřujte mě! Jděte na stavební úřad a zjistěte, jak má kdo postaveno z hlediska územního a regulačního plánu,“ bránil se Zelenka útokem. Konkrétní případy prý existují, mluvit o nich ale nechtěl.

„Nejsem ten typ, který by někoho udával. To jsem nikdy nedělal a dělat nebudu,“ dodal.

Stavební úřad může kauzu vyřešit několika způsoby. Může stavebníkovi nařídit odstranění stavby nebo mu ji může také dodatečně povolit. Ani to by ale nemělo stavebníka vyvinit z toho, že budoval dílo načerno či přes později vydaný zákaz.

Jak se kauza Zelenka vyvíjela? Čtěte ZDE.