Provozovny, v kterých hygienici objevili závady se nacházejí napříč okresem. Nejvíce problémů ale krajská hygiena zajistila v Benešově. „Zjistili jsme závady v restauraci a herně Černý kůň, v hotelu Benica, v Café M a v závodní kuchyni a kantýně Best. Následně jsme také pokutovali závodní restauraci a výdejnu NVision ve Voticích a restauraci Al Ponte v Týnci nad Sázavou,” upřesnila tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.
Nepřehlédněte: Jarního úklidu se dočká i příroda na Benešovsku
Mezi hlavními nedostatky všech zmíněných stravovacích zařízení hygienici uváděli především požadavky na prostory pro potraviny či jejich manipulaci. Jedním z nejčastějších problémů ale také byla špatná informovanost o alergenech. Nesprávné vyznačení evidují hygienici napříč republikou.
„Se špatným vyznačením alergenů se potýkáme poměrně často. Provozovatelé mnohdy nezkoumají pečlivě složení surovin pro přípravu pokrmů, včetně obsahu alergenů, a poté neuvedou u pokrmu všechny alergeny v něm obsažené,” řekla Dana Šalamunová.
Na upozornění hygieniků zareagovali provozovatelé podniků na Benešovsku napravením situace a uhrazením dané pokuty. Řada z nich aktuálně i provozovny rekonstruovala nebo znatelně předělávala. Krajská hygiena nebyla nucená zařízení uzavřít nebo omezit jejich činnost v provozu. Nejednalo se tedy o žádná závažnější pochybení, s kterými se hygienici naopak museli potýkat v jiných okresech.
Nenechte si ujít: Benešov ještě letos vylepší sociální služby