Hovořit se o transakci, kterou prosazuje současné vedení Benešova, ale ještě bude. Dokonce už ve středu 22. listopadu večer v KD Karlov. Právě na ten den starosta Benešova Petr Hostek svolal jednání zastupitelstva, které se původně mělo konat ve středu 25. října. A i když je program dnešního jednání převzatý ze zrušené schůze, měl i jednání o Benici, v oficiálním programu už tento bod není. Vedení města ho z programu stáhlo. „Přesto k této záležitosti budeme požadovat po vedení Benešova odpovědi na naše otázky,“ uvedl někdejší místostarosta Tomáš Podhola, současný opozičník.

Za hotel chce Benešov zaplatit 50 milionů. Už poměrně brzy ale Benica ztratí jeden ze zásadních zdrojů příjmů. ŘSD totiž mezinárodní silnici E55, která vede hned vedle a do Benici z ní přijíždí, většina hostů, schová do tunelu. Ovšem sjezd k hotelu nevybuduje.

Melody Makers v zámeckém parku ve Zruči nad Sázavou
KRÁTCE: Ondřej Havelka a Melody Makers zahrají na zámku

I o tom a především o ceně a významu koupě pro město, budou už dnes hovořit při schůzi zastupitelstva zastánci i odpůrci záměru města. Ale nejspíš až v samém závěru jednání, v bodu nazvaném – různé. „Nákup Benici je pro optimalizaci fungování sportovních oddílů v Benešově naprosto zásadní věc,“ tvrdí starosta Petr Hostek. „Je to naprosto bohulibá věc, proto bych byl rád, kdyby schválení podpořilo více lidí, než jen těch z koalice. Nechci válcovat tuhle věc čtrnácti hlasy,“ řekl Hostek.

Jako argument, proč by se na jeho stranu měli přidat další, uvedl, že majitel hotelu by mohl život města znepříjemňovat napadáním dění v sousedním sportovním areálu, které ruší jeho hosty a míče nepřesných fotbalových střelců poškozují jeho majetek. Zda to přesvědčí benešovské opoziční politiky, se ukáže při veřejných projednáváních. Jedno je na pořadu už dnes v Kulturním domě Karlov od 18 hodin.

Kamiony parkující navzdory zákazům vjezdu pro nákladní automobily na parkovišti v nákupní zóně v Berouně (18. 11.) a autobus na parkovišti pro osobní auta před hypermarketem na pražském Zličíně (17. 11.).
Kamion na parkovišti před obchoďákem? Občas se tam objeví

Už nyní je zřejmé, že 50 milionů korun za do jisté míry opotřebovanou nemovitost, považují za značně nadhodnocenou.

Jeden z nejhlasitějších kritiků politiky současného vedení Benešova, ekonom Luboš Machulda, považuje celou záležitost s nákupem Benici za naprostou fantasmagorii. Také proto, že městská rada, která doporučovala zastupitelstvu hotel koupit, nepodpořila svůj názor znaleckým posudek cenu hotelu ale jen konstatováním, tím, že se o něj bude opírat.

„Je nesmyslné kupovat hotel za osminu rozpočtu města bez toho, aby bylo jasné, jaké budou příjmy z jeho provozu a to zejména po té, co zmizí příjezdová cesta z vedlejší mezinárodní silnice,“ řekl Machulda a připomněl ještě, že město vlastní hotel Poštu a dalšího hotelu v Konopišti, Nové myslivny, se zbavilo před nedávnem necelých 13 milionů korun.

Ilustrační foto.
Ve středu v Benešovském deníku: prvňáci ze ZŠ a MŠ Chocerady a ZŠ a MŠ Křečovice