Ještě 5. ledna oslavil huňáč, který žil na zámku Konopiště dlouhých třináct let své čtyřiadvacáté narozeniny.

„Kazimír umřel v noci ve spánku,“ potvrdila smutnou zprávu Marie Krejčová, kastelánka Konopiště s tím, že příčinu smrti zatím nikdo nezná. „Nepozorovali jsem, že by byl nemocný. Byl nemocný někdy na jaře nebo v létě loňského roku, ale vyléčil se. Od té doby bylo všechno v naprostém pořádku. Holt to byl už starý pán. Medvědi se totiž příliš vysokého věku nedožívají,“ vysvětlila Krejčová.

Kazimír žil na Konopišti od roku 1998, kdy na zámek přišel z polské Wroclavi. Určitý čas mu dělala ve výběhu, který byl vybudovaný z části vodního příkopu, společnost medvědice Máša. Ta ale před několika lety uhynula a od té doby byl Kazimír jediným a tedy i hýčkaným méďou na Konopišti.

„Každý den ráno jsme ho chodili kontrolovat a nosili mu krmení. Takže to pro nás byl šok, když tam ležel bez známek života,“ dodala kastelánka.

Vedení zámku uvažuje o tom, že na zámek nového medvěda opět pořídí. Kdy, odkud a jakého, ovšem zatím neví. To záleží na mnoha okolnostech a možností se nabízí hned několik. Může se jednat o dospělé zvíře ze zoologické zahrady či cirkusu, stejně tak, jako o mládě.

„Našeho Kazimíra nenecháme ani zpopelnit ani vypreparovat. Jednáme s veterinární správou a dalšími institucemi o tom, abychom ho mohli pohřbít. Nejdřív ale musíme počkat na pitvu, která je v těchto případech podle zákona nařízená,“ dodala Marie Krejčová.

Medvědi ušatí se od ostatních medvědů odlišují především světlou trojúhelníkovou náprsenkou.