„Nejspíš vás překvapí, jaká je uvnitř zima,“ upozorňovala na před návštěvou redaktorů Benešovského deníku Helena Nohejlová, zástupkyně kastelánky na Konopišti.

„Vytápění takových prostor je finančně náročné,“ vysvětlila s tím, že si v zimě právě proto něco takového nemůže zámek dovolit. A pak jsme vyrazili.

Bočním vchodem se po schodech dostáváme dovnitř. Zima tu vážně je! Dozvídáme se, že během velkých mrazů tady letos teploty klesly téměř na nulu. Všechno ale krásně voní, blýská se, nikde ani známka prachu. Poněkud se zastydím, za ty špinavé stopy na červeném koberci nesou vinu moje boty. I tak je ale tohle křídlo zámku perfektně připravené.

Překvapením pro mě je, že zámek vlastně nikdy nespí. Úklidové práce totiž startují ihned s ukončením turistické sezóny. Pořád je tady rušno.

„Nic se nikam neodváží, všechno zůstává na svém místě,“ připomíná naše průvodkyně, která uvádí, že zámek má přes zimu k dispozici čtyři uklízečky a pár údržbářů. Na všechno ale domácí síly nestačí. „Konopiště spadá pod Národní památkový ústav, který využívá restaurátorské dílny,“ vysvětluje Nohejlová to, kdo se postará o ty největší sbírkové skvosty.

Probíráme nejrůznější metody ošetřování historických předmětů, nábytku a podlah. Pomalu začínám chápat tu dlouhou dobu úklidu. Práce se štětečkem je zde na denním pořádku.

Nacházíme se v další části zámku. „Tyhle prachovky asi nejsou z našeho století, viďte?“ Dotaz je na místě, o to překvapivější je odpověď. Ačkoliv by se člověk nebál zařadit tyto neobyčejné předměty do historické výbavy zámku, jsou pro personál novinkou. „To jsou prachovky z pštrosího peří, moc se nám v poslední době osvědčili,“ pochlubí se Helena Nohejlová.

Není to však jediná místní specialita. Blýskající se parkety jsou totiž ošetřeny voskem, jehož osvědčená receptura se zde předává již několik let.

V doprovodu uklízečky vyzkoušíme místní speciální prachovku, nafotíme pár obrázků a pomalu se dostáváme na konec naší cesty.

Naše průvodkyně se nám ještě svěří, jaký si vybudovala k tomuto období na Konopišti vztah. „Má to svoje kouzlo, ke všem předmětům si tady vytvoříte úplně jiný vztah, když si uvědomíte, že je takto opečovával František Ferdinand. Práce tady je pro mě taková droga,“ loučí se s námi.

Tak, jako se tento víkend probouzí příroda, zanedlouho se probudí i zámek Konopiště. Veřejnosti se zpřístupní 1. dubna, kdy na českých hradech a zámcích začíná nová sezóna.