„Jedinou opravdu účinnou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování," radí odborníci z krajské hygienické stanice s tím, že vakcína je k dostání na lékařský předpis jak ve variantě pro dospělé, tak pro děti od jednoho roku věku.

Hygienici varují
Klíšťová encefalitida opět útočí! S blížícími se teplými dny roste živná půda pro klíšťata, a tak je potřeba myslet na prevenci již nyní. Čísla totiž stále hovoří neúprosně.
Očkování je podle hygieniků možné provést kdykoliv v průběhu roku. V zimním období je ale nejpříhodnější, protože nehrozí potenciální riziko nakažení klíšťovou encefalitidou mezi podáním jednotlivých vakcín. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba sedm set korun, ale většina zdravotních pojišťoven na ni poskytuje svým klientům příspěvek.

Loni zaznamenali hygienici v České republice celkem 573 případů výskytu klíšťové encefalitidy, z čehož tři skončily smrtí. Ve středních Čechách se počet nemocných v roce 2012 oproti roku 2011 sice snížil, nicméně stále se jedná o čtyřiašedesát případů, což znamená 11,2 procent nakažených v celé ČR. Středočeský kraj se tak v rámci republiky drží v počtu případů na třetím místě.

Středočeský kraj
Příbramsko ⋌17 případů
Kladensko⋌ 12 případů
Praha západ ⋌8 případů
Kolínsko ⋌6 případů
Benešovsko ⋌6 případů
Mělnicko ⋌4 případy
Praha východ ⋌3 případy
Rakovnicko ⋌3 případy
Berounsko ⋌2 případy
Nymbursko ⋌2 případy
Mladoboleslavsko ⋌1 případ
Kutnohorsko ⋌0 případů

„I když se v minulém roce klíšťatům díky suché zimě a mrazům až mínus dvacet stupňů Celsia příliš nedařilo a počet onemocnění oproti předchozímu roku klesl, letos očekáváme zásluhou vlhčího počasí a ne příliš silným mrazům poměrně výrazný nárůst jejich výskytu, a tím také zvýšené nebezpečí nákazy klíšťovou encefalitidou," varují hygienici.
V roce 2012 Evropská komise oficiálně přidala klíšťovou encefalitidu na seznam chorob, které podléhají hlášení v rámci Evropské unie.

Evropské měřítko
Nejvíce případů hlásí Česká republika, Lotyšsko, Litva, Německo a Slovensko, přičemž v České republice je za posledních čtyřicet let hlášeno pětadvacet procent ze všech případů na území dnešní Evropské unie, což je číslo poměrně alarmující.

„V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat pouze příznaky. Neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto tolik apelujeme na prevenci," uvedl docent Rastislav Maďar, z Očkovacích center Avenier.
Podle statistik nejrychleji onemocní dospělí, jako jsou pejskaři, myslivci či sportovci, ale hlavně starší lidé. Těm se kvůli věku zvyšuje procento zdravotních následků a průběh nemoci tak může být vážnější.