„Katastry těchto obcí nejsou v prvním kritickém ochranném pásmu, ale až ve druhém pásmu dozoru,“ připomněl Jiří Prášek, vedoucí oddělení MěÚ Votice.

Mimořádná veterinární opatření dodržuje nyní také například společnost Mydlářka. Prodej vajec tam pokračuje bez omezení.
Obrana proti ptačí chřipce: mimořádná veterinární opatření platí i na Benešovsku

Nejen v těchto osadách, protože mimořádná veterinární opatření platí v celé republice, mají vlastníci držet chované ptáky odděleně od volně žijících ptáků a ostatních zvířat. Současně mají také provádět pravidelný dozor chovu a významné úhyny hlásit přímo na Krajskou veterinární správu (KVS) v Benešově.

Chovatelé by také měli používat při vstupech a výstupech do a z hospodářství dezinfekční prostředky a vést záznamy o všech osobách, které hospodářství či chov navštěvují. A pak by také měli provést soupisy ptáků ve svém hospodářství a poskytnout ho Městskému úřadu Votice.

Jestliže některá z nařízených opatření chovatelé pouhých několika ptáků nejspíš vůbec nerealizují, to posledně uvedené by v oněch čtyřech votických částech měli splnit do dnešního dne.

„Vyhlásila jsem to rozhlasem, uvidíme, jak na to budou lidé reagovat,“ uvedla v pondělí votická místostarostka Jaroslava Pokorná žijící právě v Martinicích. „My žádné slepice nemáme, takže se nás soupis drůbeže netýká,“ dodala.

Jak jsou na tom chovatelé?

Malý průzkum Deníku v uvedených osadách ale poodhalil rozpoložení tamních obyvatel vyplývající ze zásahu státní správy do jejich hájemství.

„Nic jsme nikam neposílali. Máme jen osm slepic a kohouta a máme je zavřené,“ potvrdila starší paní v Martinicích. „Nakonec, jsou to slepice mojí dcery, nevím, jestli to někam pošle,“ dodala.

Podobně reagovali také další lidé z tohoto místa. „Možná to pošlu,“ slíbil muž, ale o svém chovu ptáků se odmítl bavit.

Další seniorka dokonce přiznala, že nic nikam hlásit raději nebude, protože má obavu, že by o své slepice mohla přijít.

Vybíjení drůbeže z důvodu ptačí chřipky ve velkochovu  Druhaz v Sedlčanech 4. ledna 2023.
Veterináři a hasiči likvidují sedlčanský chov drůbeže kvůli ptačí chřipce

V žádné z navštívených osad, s jednou výjimkou, však nebyly volně pobíhající ptáci vidět. Hned na příjezdu do Bučovic se ale na louce vedle silnice popásaly bílé kachny a vedle nich i černé slepice.

Podle Jiřího Práška v pondělí 9. ledna příliš odpovědí na úřad nedorazilo. „O tom, jestli soupis lidé skutečně zašlou, budu vědět víc právě až v úterý 10. ledna, kdy je lhůta na jejich doručení,“ dodal s tím, že pravomoc zjišťování, zda někdo soupis drůbeže poslal či nikoliv, městský úřad nemá. „To přísluší krajské veterinární správě,“ potvrdil Jiří Prášek.