Celou slávu zorganizovali záchranáři na nádvoří vlašimského zámku. „Záchranná služba si zřejmě jako nejhezčí město kraje vybrala Vlašim," pýřil se ještě před zahájením slavnosti vlašimský místostarosta Karel Kroupa.

Pro samotnou záchrannou službu, jak to pro Deník zdůraznil její krajský ředitel Martin Houdek, patří žehnání k aktům, které zdravotní záchranné službě pro obyvatele pomáhají.

 Ilustrační foto: Systém Czech Point funguje i v hlavní budově benešovské radnice
Krátce: O prázdninách mění Czech Point otevírací dobu

„Jakákoliv pomoc na výjezdech našich automobilů je potřebná a toho, že pan kardinál žehná našim vozům, si velice vážíme stejně jako toho, že si našel čas do Vlašimi přijet," řekl Martin Houdek s tím, že akt je to významný zejména pro věřící a to platí jak pro pacienty, tak i samotné záchranáře. „To, že kardinál žehná pouze sedmi našim vozům, beru jako symboliku, protože to vnímám tak, že žehná celé naší záchrance," dodal ředitel ZZS Středočeského kraje a připomněl ještě, že do Vlašimi přijela náhradní vozidla ze všech koutů kraje, protože na nová jednotlivá pracoviště ZZS zatím ještě čekají a sanity „ostré," byly tou dobou ve službě. V celém kraji jich pak je připraveno pomáhat na 80.

„Naše posádky vyjíždějí každý den a mnohdy při tom řeší složité situace. Na rozdíl od kolegů v nemocnicích se mohou spolehnout na místě na jedinou pomoc a to pomoc Boží. Proto prosím o protekci pro ně," řekl Martin Houdek směrem ke kardinálovi.

Slovo si pak vzala také Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová . „Nebudu zasahovat do vzácné kompetence pana kardinála, jen mi dovolte, několik slov vlastního vyznání toho, jak vnímám dnešní den, kdy předáváme nové sanitní vozy vlašimské záchrance. K prioritám našeho kraje patří téma kraje bez rizik. Také proto máme již potřetí možnost předávat nové sanitní vozy. Požehnání vnímám jako ochranu toho, komu se žehná a také jako vyjádření vděčnosti. Vím, že se žehná před novou cestou, novým počinem, novými skutky a že žehnáním vyjadřujeme náš souhlas s nimi. Proto přeji novým vozům, aby přijely včas a bez nehod a aby nevyjížděly zbytečně. A když už se někdo vyskytne ve zdravotní nouzi, můžeme občanům Vlašimska, že o ně bude postaráno včas a na nejvyšší možné úrovni," uvedla hejtmanka.

Peníze. Ilustrační foto.
Stavba benešovského terminálu záleží na dotaci. Získá ji město?


Podle náměstka hejtmanky pro zdravotnictví Martina Kupky je spojeno s prací záchranářů určité riziko, proto si každé povzbuzení zdravotníci zaslouží. „Byl bych rád, aby dnešní žehnání bylo symbolickým a trvalým povzbuzením těch, kteří se dostávají pravidelně do složitých situací a čelí nástrahám a rizikům a pomáhají druhým lidem," řekl Martin Kupka.

Z nové techniky se cítí kardinál Duka jako Alenka v říši divů

Arcibiskup pražský, metropolita a primas český, kardinál Dominik Duka nebyl ve Vlašimi na žehnání vozidel záchranné služby poprvé.

Co pro vás tento akce znamená, jak ho vnímáte?

Pro mě je to setkání s životem a lidmi, kteří mají náročné, ale také krásné a vždy smysluplné povolání, kterým do jisté míry přinášejí pomoc. Někdy sice méně, jindy více, ale oni jsou těmi, kteří o své činnosti nemusí pochybovat tak, jak je to u jiných zaměstnání. A pak také věřím tomu, že naše povolání, povolání duchovních se také dotýká této otázky, otázky člověka. Od narození až po okamžik posledního rozloučení. Právě to nás do jisté míry sjednocuje, abychom ostatním připomněli, že tím největším bohatstvím, které je na Zemi, je člověk. Nejen zdravý, ale i člověk, který je v nemoci, tedy v bezmoci, potřebuje pomoc člověka, ale také pomoc Boží.

Hovořil jste o tom, že v době, kdy jste byl na vojně, jste jel sanitou tatra 805. Jak hodnotíte technický pokrok, který je tady vidět na nádvoří v podobě moderních sanit a který svět od té doby Tatry 805 urazil?

Viděl jsem i současné vojenské sanity a když vidím i tyhle, musím přiznat, že je to zázrak, že se cítím jako Alenka v říši divů.

 Ilustrační foto: Systém Czech Point funguje i v hlavní budově benešovské radnice
Krátce: O prázdninách mění Czech Point otevírací dobu