„Po události v ostravské nemocnici se kraje snažily nastavit spolupráci nemocnic s místní samosprávou a policií. My jsme rádi, že se u nás stvrdila memorandem spolupráce s městem, potažmo městskou policií, která u nás v nemocnici již několikrát vypomáhala, protože se často potýkáme s agresivitou pacientů. Dohlížet teď budou strážníci více i na parkování v areálu, což je také velký problém, a budou pomáhat udržovat pořádek a především bezpečí,“ uvedl předseda představenstva nemocnice Roman Mrva.

Dokument má přinést právě velmi úzkou spolupráci, kterou ze strany Benešova realizuje městská policie.

Zásah policie ve Fakultní nemocnice Ostrava - střelba, 10. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku Tomáš Kužel - ředitel krajského ředitelství MS Kraje.
Policie nezjistila, jak fotografie z „čekárny smrti“ unikla na sociální sítě

Na základě zkušeností z reálu, tedy především z ostravské nemocnice, kde loni 10. prosince šílený střelec zavraždil v čekárně sedm lidí, jsou i v benešovské nemocnici vytypována potenciálně riziková místa. Jsou jimi především čekárny před chirurgickou a ortopedickou ambulancí. K rychlému vyřešení byť už jen rodící se krizové situace jsou tato místa připojena „horkou linkou“ přímo na benešovské strážníky. Ti tak mohou reagovat v reálném čase bez prodlevy při předávání zprávy.

„Nemocniční personál budeme také odborně školit v praktických i teoretických činnostech,“ potvrdil velitel benešovských strážníků Radek Stulík.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.
Zákaz návštěv v nemocnici ještě rozšířili, existují ale výjimky