„Státní zemědělská a potravinářská inspekce má už všechno pod kontrolou,“ zazněla uklidňující odpověď Noemi Krajčové, vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje na dotaz, zda se bio okurky ze Španělska, které mohou být kontaminovány bakterií způsobující smrtící střevní infekci, nemohou dostat i do obchodů na Benešovsku.

Celkem sto dvacet kusů rizikové zeleniny si minulý týden nechala dovézt berounská firma Country Life do svého skladu v Nenačovicích.
„My máme na starosti restaurace a do žádné se tyto okurky nedostaly,“ vysvětlila Krajčová. Podle jejích slov se podařilo SZPI většinu kontaminovaných okurek ze skladu stáhnout. Jen velmi malý počet se dostal k prodejcům.

„Inspekce vyzvala všechny, kteří si kontaminované okurky koupili, aby se jich okamžitě zbavili,“ dodala vedoucí jednoho z oddělení KHS s tím, že se jedná o povrchovou kontaminaci. Ta se šíří tím, že člověk konzumuje zeleninu, aniž si jí předem umyl. Pod slupku okurky se nebezpečná bakterie nedostala.

Na střevní nákazu, kterou vyvolává podle expertů střevní bakterie zvaná enterohemoragická Escherichia coli, už v Německu zemřelo 14 lidí.
⋌Zdroj čtk