Benešovsko – Ivana Dobešová z Votic za hnutí ANO 2011, Jaroslava Jermanová z Benešova za hnutí ANO 2011 a také Václav Zemek z Vlašimi za Českou stranu sociálně demokratickou.

Právě tyto osobnosti, seřazené abecedně, budou v následujících čtyřech letech, zastupovat voliče z Benešovska v parlamentu.

Zatímco dvě ženy budou 
v nejvyšší politice pracovat poprvé, devětatřicetiletý Václav Zemek už předešlé tři roky poslancem za ČSSD byl.

Všem Benešovský deník položil stejné otázky. Jak na ně odpověděli? Co říká člen vítězné České strany sociálně demokratické na výsledek mimořádného hlasování?

„Představoval jsem si, že získáme tak kolem pětadvaceti procent," přiznal Václav Zemek s tím, že ho zklamal ještě horší výsledek jeho strany 
v samotných středních Čechách. Tam sociální demokraté oslovili ani ne pětinu volících, jen 18,44 procenta, zatímco sečteno v celé České republice jim podporu projevilo 20,45 procenta hlasujících.

„Právě tento výsledek jasně ukazuje na skutečnost, že česká společnost je z politiky frustrovaná a snaží se najít mesiáše. A teď ho v ANO 2011 našla," míní Zemek s tím, že tradiční strany voličům asi nenabízejí to, co by chtěli.

Výsledky hlasování naopak velice potěšili Jaroslavu Jermanovou. „Mám obrovskou radost, pro naše hnutí je velká čest, že od lidí získalo takovou podporu," uvedla třiačtyřicetiletá manažerka.

Podobně vnímala výsledek voleb také ředitelka střední školy Ivana Dobešová (53). „Jsem spokojená. Myslím, že volby odrazily náladu obyvatel," řekla.

Benešovský deník všem třem položil stejné otázky.

Budete vzhledem k výsledku voleb usilovat o křeslo ministra?

Václav Zemek, ČSSD
(v předchozím tříletém volebním období byl stínovým ministrem životního prostředí pozn. red.)
(smích). Kdyby taková nabídky přišla, určitě bych ji zvažoval. Buďme ale realisté. Devadesát procent stínových ministrů se nikdy skutečnými ministry nestalo. I když se už rýsuje určitá spolupráce s dalšími stranami, vidím tuhle šanci spíš nereálně.

Jaroslava Jermanová, ANO 2011
Na to nemám vliv. Máme ustavený vyjednávací tým a víc k tomu nemohu říci. Pan Babiš mě sice jmenoval jako eventuální ministryni sociálních věcí, ale na to já říkám, že medvěd stále běhá po horách. Pokud by někdo řekl, že to mám udělat, tak tuhle zodpovědnost převezmu, půjdu do toho a návrh přijmu.

Ivana Dobešová, ANO 2011
Na tuhle otázku nebudu odpovídat. Volejte naší tiskové mluvčí.


V jakém výboru byste chtěli v parlamentu pracovat?

Václav Zemek, ČSSD
Do výboru pro životní prostředí příliš poslanců nespěchá, proto předpokládám, že v něm budu znovu a budu pokračovat v započaté práci. Poslanci ale budou muset být nejméně ve dvou výborech, avšak do ústavněprávního bych rozhodně nechtěl, to mi nesedí. Rád bych do výboru pro místní rozvoj, zemědělství případně zahraničního.

Jaroslava Jermanová, ANO 2011
Tohle budeme řešit při schůzi poslanců. Vzhledem k tomu, že jsem byla starostkou a zastupitelskou kraje, chtěla bych zůstat věrná problematice regionálního rozvoje. Pracovat bych mohla i v sociálním výboru nebo komisi pro rovné příležitosti žen.

Ivana Dobešová, ANO 2011
V životě jsem v politice nebyla, blízký by mi ale byl výbor pro školství. Jsem v takové funkci vůbec poprvé a budu se se vším teprve seznamovat.


Připouštíte, že by se vítězovi voleb nepodařilo sestavit vládu?

Václav Zemek, ČSSD
Možné je všechno. Vůle dohodnout se tady však je. A mají ji i případní partneři, hnutí ANO a lidovci i většina nekomunistických stran. Myslím, že se vládu sestavit podaří.

Jaroslava Jermanová, ANO 2011
Doufám, že sociální demokracie si ve své vnitrostranické krizi poradí a že si do ní nenechá zasahovat z venčí. Věřím, že si uvědomí, že tahle republika potřebuje trochu stability. Žabomyší války nemám ráda, jsem ráda, že je u nás nemáme. Doufám, že brzy vznikne vláda a budeme moci začít pracovat.

Ivana Dobešová, ANO 2011
Nechtějte po mě tenhle názor, prosím. Domluvili jsme se, že do tisku nebudeme vypouštět žádné informace týkající se různých spekulací.


Pokud by to ale nedopadlo, jsou podle vás reálné další předčasné parlamentní volby?

Václav Zemek, ČSSD
Nemyslím si, že by to bylo šťastné. Zatím to k tomu nesměřuje, ale uvidíme, jak se bude profilovat nový politický subjekt, hnutí ANO. Z Benešovska zasednou ve sněmovně z tohoto hnutí dvě dámy. Například paní Dobešovou znám už poměrně dlouho a myslím, že má co nabídnout. Domnívám se, že se situace ustálí a že nepovede k nějakému rozpadu. Pokud se podaří sestavit vládu, předčasné volby nehrozí. Příští týdny vidím pozitivně.

Jaroslava Jermanová, ANO 2011
Nejsem prorokem, tohle riziko tu ale je. Další volby by byly výdajem ze státní pokladny a tím nejhorším řešením současné situace.