V současnosti téměř neřešitelný problém, jak překonat bezpečně frekventovanou silnici E55, lze vyřešit překvapivě velice rychle a navíc nejspíš i velmi lacino.

Jak, prozradil čtenář Benešovského deníku Ladislav Hendrych z Benešova. „Z Fibichovy ulice, souběžné komunikace se silnicí E55, vede pod náspem podchod široký téměř jeden a půl metru a stejně tak vysoký,“ uvedl čtenář.

Právě tuto „myší díru“ by bylo podle Hendrycha vhodné a možné používat pro chodce i cyklisty mířící do Konopiště nebo do zaměstnání ve vajíčkárně Mydlářka či hájovně Želetinka.

Navíc je průchod umístěný nedaleko zastávek na přeložce u Pavlíkovy ulice. Kdo je odkázaný na autobusové spojení s Prahou či Táborem a nastupuje či vystupuje právě tady ví, jak těžké je přejít silnici, po níž denně projíždí kolem dvaceti tisíc aut.

Jenže z pohledu města není realizace nápadu příliš schůdná. „Průchod je vlastně jen propustek a pokud bychom z něj chtěli oficiálně postavit podchod, musel by splňovat řadu kritérií. Například by musel mít bezbarierový přístup. Pak by stavba byla velice finančně náročná,“ vysvětlil včera místostarosta Benešova Roman Tichovský.

V podobném duchu odpověděl Ladislavu Hendrychovi také starosta Benešova Petr Kouba a to dokonce už 2. ledna 2006. „Z hlediska potřeb města je vznik podchodu v těchto místech problematický. Jeho poloha předurčuje využívání především obyvateli z menší části města, nikoli z jeho částí ostatních, zejména té, která má vazbu na vlakovou a autobusovou dopravu,“ uvedl starosta.

Na místo se na pozvání Benešovského deníku přišel včera podívat také místostarosta Roman Tichovský. Dokonce se „podplazil“ pod silnicí, takže tunel viděl z obou stran. „Oficiálně to podchod nikdy nebude. Vyčištění by ale mohl zajistit správce komunikace, tedy Ředitelství silnic a dálnic. Kdybychom vybudovali od propustku zpevněný dva metry široký a sto třicet metrů dlouhý chodník, přišlo by to na čtvrt milionu korun,“ dodal místostarosta Roman Tichovský.