Klienti domova v Jankově byli první dávkou očkováni 11. února a pro druhé podání vakcíny byl stanovený termín od 4. do 11. března. „Klienti dostali druhou dávku tento týden,“ potvrdila v úterý 16. března ředitelka DS Jankov Drahuše Hlavatá a vysvětlila, proč na webu domova visí oznámení, že od začátku března až do odvolání do domova nesmí návštěvy, přestože zhruba v polovině února už směly.

„Tohle oznámení jsem vydala, protože se tu začalo šířit respirační onemocnění. Pokud by klienti měli teplotu nebo rýmu, druhou dávku očkovací látky by nemohli dostat,“ vysvětlila ředitelka s tím, že nyní už jsou proočkováni všichni, kteří o to stáli a jimž to současně umožňoval jejich zdravotní stav.

„Odhadem je v našem domově osmadevadesát procent lidí, kteří oočkování neodmítli,“ sdělila ředitelka domova seniorů, v němž podzim života tráví 64 lidí. Ti se teď znovu budou moci s blízkými setkat i z očí do očí, ne jen za pomoci počítačové techniky.

„Předpokládáme, že obnovíme návštěvy během dvou týdnů, tedy na konci března, až budou naši klienti i zaměstnanci proti covidu-19 imunní,“ dodala Drahuše Hlavatá s tím, že na vycházky chodí klienti běžně, a to na zahradu domova, kam veřejnost nesmí.

Antigenní testování v baru Labyrint v přízemí Kulturního centra Karlov v Benešově.
Zahájení antigenního testování v baru Labyrint v Benešově: fronta a bonzáctví

Obdobná situace je i v Domově seniorů Vojkov, kde žije 112 klientů. V tuto chvíli, jak potvrdil ředitel Vladimír Koníček, je celé osazenstvo, které mohlo a chtělo být, proočkované.

„Jen pět lidí zatím nemohlo jít na druhou dávku, protože se v mezidobí nakazili covidem-19 a musí čekat devadesát dnů,“ připomněl ředitel.

Také na stránkách DS Vojkov visí oznámení, stejné jako v Jankově. Vztahuje se k zákazu návštěv. Ale přesto je možné, že se babičky a dědečkové se svými blízkými setkají už teď. Poněkud schizofrenní situaci způsobují dvě protichůdná nařízení. Prvním je zakázáno překračování okresů či území katastrů, což lze shrnout pod termín - omezení pohybu. Ke každému nařízení patří i výjimky a také v tomto případě jsou vyjmenovány. Ovšem není mezi nimi uvedeno, že někdo může jet na návštěvu za rodiči do domova seniorů. Pokud to udělá a je ze „zapovězeného“ území, porušuje nařízení o omezení pohybu.

„Že to tak je, mi potvrdila hygiena i zřizovatel,“ sdělil ředitel DS Vojkov, ale připomněl, že zařízení nepřísluší posuzovat, jestli při cestování za klienty DS někdo porušil nějaká nařízení.

Redaktorka Kutnohorského deníku Hana Pilcová.
KOMENTÁŘ: Rozume, kam jsi odešel?

Nemožnost dostat se za rodiči do DS ještě „zdvojuje“ vydaný zákaz návštěv. Ale i ten může mít výjimku, kterou udělí vedení domova. Spočívá v negativním výsledku testu a čestném prohlášení, že se žadatel nesetkal s člověkem nakaženým covidem.

„Když už tady taková návštěva bude, umožníme jí setkání za stanovených podmínek. A k tomu my se hlásíme a jsme na to připraveni,“ potvrdil Vladimír Koníček a připomněl, že takový výklad mu potvrdili i na ministerstvu.

Jinými slovy, když už návštěvník překoná všechny kontroly, které ho na cestě potkají, má velkou šanci se s příbuzným skutečně setkat.