Čtyřicet provozoven za minulý měsíc prověřili kontroloři z oddělení hygieny výživy. „Celkem jich evidujeme pět set třicet pět,“ spočítala hlášené stravovací služby na Benešovsku vedoucí oddělení Jiřina Žáková s tím, že kontroly se kumulují právě na léto, kdy počet funkčních provozoven stoupá. Nezapomíná se ani na velké, jednorázové kulturní akce. „Letos to byla třeba pouť v Sázavě, hlídáme i pochod Praha–Prčice a dříve jsme jezdili na SázavaFest,“ uvedla Žáková.

Pod dohledem jsou také letní tábory, kterých je v regionu dvaapadesát. „Zotavovacích akcí je třicet čtyři a právě u nich máme povinnost zkontrolovat polovinu,“ vysvětlila vedoucí benešovské hygieny Blanka Kučerová s tím, že na čtrnáct z nich už zavítali, takže stanovených minimálních padesát procent zřejmě překročí. Při návštěvě se odborníci zajímají o zásobování tábora pitnou vodou, skladování potravin a také o to, co a jak se dětem vaří. „Hodně se teď také vyjadřujeme k navyšování kapacity mateřských školek,“ přidala Kučerová s tím, že i to patří k jejich práci.

V letních měsících také narůstá počet podnětů, které se týkají hluku. „V zimě to lidé moc nevnímají. Ovšem jakmile začnou v létě víc otvírat okna, hluk je obtěžuje,“ potvrdila Hana Jupová, vedoucí oddělení obecné a komunální hygieny. Letos jde například o podněty týkající se rámusu agregátů z drobných dílen nebo hřmot vzduchotechniky. Nejen to ale řeší benešovští referenti, zajímá je i kvalita koupališť a bazénů.

I epidemiologové mají o zábavu postaráno. Střevní bakteriální infekce a nákazy přenášené klíšťaty jsou jejich denním chlebem. „Veřejnost a hlavně média se nás často ptají na přesná data týkající se boreliózy. Ta se nedají úplně přesně uvést. Protilátky totiž v krvi zůstávají dlouho, takže na základě takového testu nelze jednoznačně spočítat případy pro jednotlivé měsíce,“ popsala nelehký úkol vedoucí protiepidemického oddělení Jitka Blažková, která na Benešovsku působí již pětatřicet let.

TOMÁŠ MACHÁČEK