Hlas nezaměnitelný barvou, jistější a usazenější s přibývajícími hudebními zkušenostmi. Samotný Petr Čejka prošel za svou dlouhou muzikantskou kariéru řadou hudebních uskupení od počátečního Fotonu přes rockový Keks, Rotor, folkrockové Č.P. 1936 až po dnešní Čejka Band, jehož kapelníkem je už sedmnáctý rok.

Petře, fanoušci tě znají už řadu let z hudebních prken, fanynky by ale možná zajímalo, kolik je ti vlastně let?
Dost drsná otázka na úvod. Za tu dobu, co hraju a zpívám, už vlastně dorostla druhá generace posluchačů. Prozradím, že letos je mi naposledy …cet a od srpna příštího roku už mi bude poprvé …sát.

Sice až za rok, ale přece, půl století, to už je pěkně zakulacená číslovka, chystáš něco při té příležitosti pro své posluchače, mají se na co těšit?
Určitě. Rád bych udělal koncert k mým padesátinám. Tak se to většinou dělá. Už jsem dostal i nabídku sálu v Týnci nad Sázavou. Tak doufám, že se všichni v Týnci uvidíme.

Sedmnáct let už šéfuješ Čejka Bandu, co je u vás kapele nového?
Víš, já si poslední dobou hodně všímám toho, jak se mezi lidmi opět projevuje něco, čemu se říká blbá nálada. Lidi jsou často bezohlední a vtahy mezi nimi čím dál horší, v práci, na silnici, ale i v rodinách. Tak jsem si řekl, že proto musíme něco udělat a nahráli jsme písničku Antiblbin.

Antiblbin? Co to je, můžeš to nějak přiblížit?
Jasně. Antiblbin je hudební lék na takzvaně blbou náladu. To si prostě naordinuješ poslechneš, nebo přijdeš na náš koncert a my ti ho podáme. No a hned ti bude líp. Prostě jsme chtěli přspět svou troškou do mlýna a tak jsme do písničky dali spoustu dobré energie, náladu a špetku humoru.

A jak to funguje?
Nový hudební lék Antiblbin našeho spolupracovníka Doktora Tikťaka je zatím v ověřovací fázi, testujeme ho na lidech a zdá se že funguje. Alespoň si zatím nikdo nestěžoval.

V jakém složení v současné době kapela Čejka Band vystupuje?
Nejčastěji hrajeme v sedmi lidech. Elektrická a basová kytara, bicí a klávesy. Dále máme dva muzikanty, hrající na dechové nástroje a jednu zpěvačku. S živým bandem vystupujeme nejčastěji. Na menší akce jezdím buď sám se zpěvačkou, nebo vystupujeme v kvartetu.

Čím se odlišujete od ostatních hudebních skupin?
Asi nejvíc se lišíme tím, že hrajeme původní autorské písničky. Tím si vždy kapela získá vlastní tvář a je rozpoznatelná od druhých. Výrazně jsou publikem vnímáni zpěváci, jejichž hlas je pak spojován se zvukem kapely.

Které skladby z vlastní tvorby vnímáš jako nejúspěšnější a proč?
Písnička Jednou je málo, jelikož byla tři roky nejžádanější písničkou v rádiu v rubrice písniček na přání. Dále jsou to cover verze písní Báječnej život, Abstinuju nebo Stojím tu bez. Na žádost publika často hrajeme První vejplatu, Bejkárnu, Jahodový víno a spoustu ,,ploužáků".

Petře, co ti dělá v životě největší radost?
Samozřejmě mám velkou radost z rodiny, když se všichni sejdeme. Mám čtyři děti a už i tři vnoučata. Brzy jsem začínal, brzy sklízím, a musím říct, že úroda se mi povedla. Velkou radost mi dělá i muzika, bez ní si život vůbec neumím představit.

A co také ty malé každodenní radosti, co například jídlo?
Na dobré jídlo a pití jsem vysazenej, toho se neodříkám. K mým pokrmům oblíbeným patří bramborová kaše a maso s držátkem, a je celkem jedno, jestli je to stehno z králíka nebo kachny. Docela rád také uvařím něco dobrého, pokud jsem doma sám, vařit umím a vůbec se neodbývám. Často také s rodinou nebo přáteli grilujeme. To máme rádi a k tomu patří i dobré pití, třeba pivo.

Kde nejčastěji hrajete a kam za vámi mohou fanoušci přijet v nejbližší době?

Nejčastěji hrajeme ve středočeském a jihočeském kraji, na Vysočině a také v Praze. Občas ale vyrazíme i dál, třeba na Moravu. Teď v pátek hrajeme v Hošticích a v sobotu odpoledne na slavnostech v Hněvkovicích u Ledče nad Sázavou. Večer je pak parket v Kosově Hoře a doufám, že se tam uvidíme i se čtenář Benešovského deníku.

KAREL CHLUMEC