„Abychom vůbec mohli akci spustit, učinili jsme opatření, která ctí ta vládní,“ potvrdil odborný konzultant Posázaví Václav Pošmurný s tím, že na tři úseky řeky už včera vyrazili zaměstnanci. „Všichni prošli antigenními testy a ty byly negativní, ačkoli běžně se jedná o lidi velmi pozitivní,“ zažertoval Václav Pošmurný.

Na Sázavě mezi Kácovem a Pikovicemi budou pracovat na očistě řeky a jejích břehů tři skupiny brigádníků. Z Týnce v pátek dojeli do Krhanic, v sobotu na Žampach a v neděli do pikovického cíle. Další dva úseky začínají v Sázavě, kde pracují další dvě skupiny a v Malovidech u Českého Šternberku. Každá skupina má nejvýš deset lidí.

Za žabích námluv v nádrži ve Zvěstově.
OBRAZEM: Žabí námluvy a rozmnožování v nádrži ve Zvěstově provázelo sněžení

Současná gruntovací akce ale není jen otázkou tohoto víkendu. Jiní dobrovolníci už po březích řeky chodí individuálně dva týdny a odpadky soustřeďují v pytlích, které nechávají na místě.

„Ve spolupráci s Povodím Vltavy a obcemi pak budou pytle odvezeny do sběrných dvorů,“ připomněl Václav Pošmurný s tím, že tento systém bude fungovat i dalších následujících čtrnáct dnů. „Pokud se nám přihlásí další dobrovolníci, jsme schopni je nasměrovat tam, kde se letos ještě neuklízelo,“ upozornil.

Šárka Zemanová pomáhá klimatu vysazováním stromů. Dokázala k tomu v Netvořicích přivést desítky sousedů. Na jaro 2021 chystá kurz roubování a další sázení.
Vysazování a uklízení chce letos Šárka Zemanová změnit na roubování

Pokud to epidemiologické podmínky šíření v příštím roce dovolí, chtějí se organizátoři Čisté řeky Sázavy vrátit ke klasice, tedy k jednovíkendové hromadné akci.

„I když tady i příští rok covid nejspíš stále bude, věříme, že díky očkování a získané imunitě obyvatelstva už bude možné se vrátit k osvědčenému hromadnému způsobu čištění řeky,“ dodal Václav Pošmurný. V roce 2022 by se měla Čistá řeka Sázava znovu konat po Velikonocích, začátkem dubna.