Obec zatím ještě nemá k dispozici projekt modernizace, v současnosti řeší jeho dodavatele. Budoucí náklady na dílo určí až právě míra intenzifikace čistírny. Ve hře je více možností, ale odhadem by práce a nákup nových částí zařízení měly stát v řádu nižších milionů korun. To však není pro obec s ročním rozpočtem 27 milionů korun úplně zanedbatelná částka. Pomoci by mohly dotace. „Na letošní rok byly vypsané vhodné dotační tituly, proto o ně určitě požádáme,“ dodal starosta.

Ilustrační foto
Na dotacích kraj rozdělí dvě stě milionů korun. Je čas začít podávat žádosti

Samotná obec Postupim je odkanalizována, avšak šestnáct místních částí ne. Právě v nich místní vedení dotační částkou 30 tisíc korun pobízí obyvatele k vybudování vlastních malých domovních čistíren odpadních vod. Jejich využívání má však háček.

Fotokvíz: poznáte obec na Benešovsku?
FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Benešovsku?

Část z postupických osad totiž leží na území označeném jako Natura 2000. Jedná se o soustavu chráněných území, kterou společně vytvářejí členské státy Evropské unie. Určena je k ochraně nejvzácnějších a nejvíce ohrožených druhů živočichů, rostlin a nejvzácnějších přírodních stanovišť se záměrem ochrany biodiverzity. „V obcích, které na takovém území leží, není možné už přečištěnou vodu z domovních čističek vypouštět do volné přírody. Proto se odtud musí odvážet k likvidaci do naší čistírny,“ upozornil Jiří Sternberg.