Prvním festivalem bude RockFest v baru Na koupáku ve Vlašimi. Ten se uskuteční již po páté, a dobrou zprávou pro zúčastněné je, že se letos pořadatelům podařilo získat od města výjimku. Akce nebude muset končit ve 22 hodin, v době začátku nočního klidu. Příznivci si tak užijí 9. června až do půlnoci kapelu Vořežprut, ATD, Maniac a The Fialky.

Stejný víkend, kdy se bude konat RockFest začne i známý Routa Festival, původně pojmenovaný Popenec, na Hrádku u Vlašimi. Program sice nebude ryze hudební, zúčastnění se ale mohou těšit na multižánrovou událost, která bude určená všem bez rozdílu věku. “Letos prvně budou hudební vystoupení na dvou scénách současně, tradičně venku na pódiu u studánky pod bývalou školou a nově také v kostele svatého Matouše. Mezi jednotlivými hudebními vystoupeními se budou konat i taneční či jiná představení,” podotkla Dana Kucharčíková, koordinátorka akce. Součástí festivalu bude Velký Montessori Aktiv park, který se během letošního ročníku také o něco rozroste. Na třech loukách si budou moci malí i větší návštěvníci užít kromě parádní venkovské lítačky také řadu zajímavých atrakcí.

Pohodu na Sázavě zase slibují organizátoři hudebního festivalu Letní lidé, který se minulý rok uskutečnil poprvé. Nyní jsou pořadatelé již zkušenější, mezi vystupujícími se tak objeví i Aneta Langerová či Jana Koubková a Laco Déczi. V rámci senohrabské Plovárny zazní také country písně, připravena bude beseda či sportovně zábavné dopoledne. Výjimečná akce u řeky začne 15. června a trvat bude až do 17. června.

V červnu si zájemci užijí i tradiční Mejdan pro faunu v Bystřici 16. června, který každoročně pořádá Ochrana přírody ČR. O čtrnáct dní později zase ožije Sázavský klášter díky Castle tour.

Hudební, ale z části také benefiční festival, je ten s názvem Allmara Open Festival v Miřeticích. Uskuteční se o den později než Castle tour v Sázavě, tedy 30. června. A pořadatelé příznivce zvou nejen na okresní kapely, ale také na známého Aleše Brichtu, který bude dozajista hlavní hvězdou události. “Aleš Brichta odehraje skladby z období Arakainu, ale i své vlastní písně. Další hvězdou festivalu bude také Petr Čejka. Výtěžek z celé akce poputuje následně právě tomuto známému, okresnímu hudebníkovi. Chceme ho podpořit v jeho těžké životní situaci,” řekl jeden z pořadatelů akce a člen kapely Allmara, Radek Sviták. Hudebník Petr Čejka onemocněl v loňském roce akutní lymfoblastovou leukémií.

Podpořit dobrou věc mohou také účastníci VlčkoviceFestu, který se uskuteční 14. až 15. července ve stejnojmenné vesničce blízko Neustupova. Akce je každoročně pořádaná pro podporu zdejšího statku, kde sídlí prospěšná organizace nabízející mimo jiné sociální bydlení a programy. Jelikož celá činnost ve Vlčkovicích staví na dobrovolnictví, i letos pořadatelé poptávají dobrovolníky, kteří by s festivalem pomohli. “Budeme rádi, když se do naší velké rodiny přidají další, kteří s festivalem pomohou, a tak zažijí třídenní atmosféru multižánrové akce,” uvedl pořadatel a ředitel občanské prospěšné společnosti Statek Vlčkovice, Jan Počepický.

Ilustrační foto.
Trest za vraždu matky soud mladíkovi snížil

Na začátku července si mohou zájemci užít i Punkrock for Ferdinand v benešovském Pivovaru. Město Benešov ve stejném období zahájí druhý ročník festivalu Benešov City Live, který nabídne řadu akcí na Masarykově náměstí během celého léta. Následně se v okrese do začátku srpna uskuteční ještě tři rockové akce, a to v Českém Šternberku, v Týnci nad Sázavou a Krhanicích.

Festival, který se od ostatních vymezuje, především žánrově, zahájí pořadatelé na začátku srpna od 10. do 12. srpna v Louňovicích pod Blaníkem. Již několikátý ročník se uskuteční na zdejší zámecké zahradě, součástí bude nejen bohatý hudební, ale i doprovodný program. “Návštěvníkům nabídneme dětský koutek, módní přehlídku, bazárek, čajovnu, vegetariánské speciality i kempování u zdejší nádrže u řeky,” řekla jedna z pořádajících Jaroslava Kočová.

Přírodní amfiteátr u Konopiště naopak nabídne komerčnější festivaly. Ke zdejšímu zámku nejdříve zavítá hudebník Kryštof se svým kempem 11. srpna. Následovat bude 8. srpna Paráda Fest v režii jednoho tuzemského, známého rádia. Na tuto akci dorazí řada známých zpěváků a zpěvaček.

Ke konci léta se bude konat ještě BabyFest v Sázavě, který potěší především nejmenší. Děti si užijí nejen hudbu, ale také divadélko, bazárek či soutěže a hry. A celou festivalovou sezónu zakončí 31. srpna Summer Jam v konopištském Motelu Amber. Tato akce je také specifická, na své si přijdou fandové drum and bass a house music.

Jindřich Slunečko mladší na trati v duatlonu.
V Benešově ožívá oddíl triatlonu