Cimrman toto označení získal díky anatomické anomálii jeho levé končetiny. Dle záznamů se narodil s plovací blánou, která se nacházela mezi dvěma prsty levé nohy, přesněji řečeno mezi palcem a malíčkem.

Tento dědičný znak byl přenášen i na potomky slavného českého génia. Po pátrání Benešovského deníku, hlavně v matrikách a archivních záznamech koupališť a center vodních sportů, se podařilo vypátrat linii žijících příbuzných Járy da Cimrmana.

„Jára byl vnuk pradědečka z matčiny strany a musím přiznat, že jsem na něj velice hrdá,“ uvedla příbuzná Járy da Cimrmana Kateřina, přezdívaná Kachna exkluzivně pro Benešovský deník. „Nechci, aby se někde objevilo celé moje jméno, protože bych neunesla tíhu popularity,“ vysvětluje prapravnučka z třetího kolena.

Jára Cimrman v Benešově působil několik let jako přírodní lékař. Nejdříve bydlel v malé světničce na Masarykově náměstí, kde byla později na jeho počest zřízena lékárna, která zde stojí dodnes. Z jeho úspěchů vyjmenujme například slavné uzdravení koželuha Kramáře, který byl shledán mrtvým.

Když se průvod nacházel pod okny Cimrmanovy světničky, vylétla z jeho okna cvičená slepice Róza a začala do rakve nebožtíka klovat. Duté zvuky po chvilce vystřídal hlas, který se ptal, kdo to klepe a nenechá ho spát. Pohřební průvod byl okamžitě zastaven a koželuh Kramář osvobozen. Jára da Cimrman tak zachránil dotyčnému život. To vše pouze přírodní cestou za pomoci své slípky.

„Český génius také několik let sloužil jako učitel dětí monarchy Františka Ferdinanda na zámku Konopiště,“ vzpomíná na významného předka Kateřina. Podle přesných informací Benešovského deníku tomu bylo v roce 1907, plus mínus dvě stě let.

I zde Jára zanechal mnoho užitečných vynálezů, které ale nikdy nezískaly uznání lidu.

Šlo konkrétně o nočník pro malé domácnosti, který byl díky oušku umístěnému uvnitř velice skladný. Dále speciálně upravenou kostku cukru, která došla v některých oblastech Benešovska velké obliby a dle dostupných informací, je zřídka používána dodnes.

Vnitřkem cukrové kostku je vedena nit, která zabrání nepříjemnému šplouchnutí pří pádu do hrnečku.