Jak na nový systém nahlížejí podnikatelé i zákazníci, jsme zjišťovali během prvního dne zavedení elektronických kas.

Oslovení podnikatelé z Benešovska nahlížejí na používání EET různorodě. Převažuje ale názor, že se kvůli elektronickým kasám zkomplikuje život nejen jim, ale i samotným zákazníkům.

„Na EET jsme připraveni. Celý systém nám však značně zkomplikuje život," prozradil Jan Průcha, provozní vedoucí benešovské restaurace Góvinda.

Stejně na EET nahlížejí i potenciální zákazníci z Benešovska.

„Nevidím na zavedení EET nic dobrého. Když si zajdu na oběd během odpolední pauzy, je v restauraci vždy narváno. Obávám se, že díky tomuto systému se všechno prodlouží a já z obědové pauzy přijdu pozdě do práce," uvedla Dana Malá z Benešova.

Během čtvrtečního poledne jsme také zastavili několik lidí mířících z obědové pauzy zpátky do práce.

„Že začala nutnost dávat zákazníkům účtenky, jsem ani nepostřehla. Chodím na oběd do restaurace, kde mi účtenky dávali i dávno před tím, než vůbec EET začalo," vyjádřila se Markéta Procházková od Sázavy.

Její přítel si zase myslí, že elektronická evidence není v České republice potřeba.

„Myslím si, že řada západních států bez tohoto systému funguje. Pořád nedokážu pochopit, jakým způsobem budou EET cílit na prodejce na trzích. Velice kvituji rozmach trhů v dnešní době a obávám se, že kvůli EET se jejich počet opět markantně sníží," zapochyboval Petr Kantor z Benešova.

Negativně nahlíží na spuštění EET i jednatel firmy Neki Group.

„Spoustu malých živnostníků s tradicí to zahubí a bohužel mám dojem, že jen malý zlomek financí z EET půjde tam, kam vláda slibuje," svěřil se jednatel Pavel Borkovec.

Majitel firmy, která provádí zemní a stavební práce nejen na Benešovsku, má ale na celou situaci jiný názor. Podle Jana Borka fungují elektronické pokladny ve spoustě zemích na světě.

„Odvádím daně spravedlivě, proto nevidím důvod, proč by i ostatní podnikatelé se neměli řídit stejně díky EET," řekl.

Na zavedení elektronických pokladen se váže i zdražování cen v pohostinství. I přesto jsou na Benešovsku podnikatelé, kteří ve svých provozovnách ceny měnit nebudou.

„Kvůli EET určitě ceny nebudu zvyšovat," uvedla majitelka Café M v Benešově Michaela Vycpálková.

Reakce na EET

Na internetu se v den spuštění elektronické evidence tržeb objevila stránka nazvaná Bonzačka. I když na první pohled vyhlíží jako oficiální stránka Ministerstva financí, samozřejmě se jedná o recesi.

V úvodu stránky se píše: HLÁSIT PODEZŘELÉ JEDNÁNÍ NIKDY NEBYLO JEDNODUŠŠÍ

Utrácí Váš soused víc než si vydělá? Stáhněte si aplikaci Bonzačka a nahlaste to! Díky mobilní aplikaci Bonzačka nebylo hlášení podezřelého jednání nikdy jednodušší. Zúčastnění mohou vyhrát pobyt na Čapím hnízdě.