„Je to vůbec poprvé, co se mistrem Evropy v této lodní třídě stal reprezentant České republiky a také poprvé závodník ze státu, který nemá vlastní moře," připomněl otec reprezentanta, Petr Pokorný.

Jeho syn si postavení v čele širokého startovního pole postupně upevňoval od prvních rozjížděk a to výbornými sportovními výkony.

Skvěle propracovanou a do detailu dodržovanou taktikou získával náskok a tím podle jeho otce dosáhl neotřesitelného vítězství již na konci předposledního závodního dne. Za českým sportovcem zůstal další suchozemec, švýcarský závodník Marc Hoffmann a muž z tradiční námořní velmoci, Španěl Marti Ferrer.

„Plachetnice Splash Red vznikla jako výkonnostní varianta odvozená od základní dorostenecké třídy Splash, zkonstruované původně v Holandsku. Tato osvědčená a léty prověřená loď byla nově vybavena větší a moderně navrženou kevlarovou plachtou s plochou přes sedm metrů čtverečních, čímž celá loď získala na dynamičnosti a rychlosti," připomněl Petr Pokorný.

Pohár Eurocup Splash Red pro rok 2014 se podařilo vybojovat Janu Pokornému ze Čtyřkol, tedy sportovci z Benešovska.

„Příští rok se bude mistrovství Evropy konat ve Španělsku a syna bude tedy čekat nelehká obhajoba letos získaného titulu," doplnil Petr Pokorný s tím, že v případě, že se podaří zajistit účast i mimoevropských závodníků z Panamy, Nového Zélandu nebo například Číny získá závod v roce 2015 o třídu vyšší statut mistrovství světa.

Evropský pohár v lodní třídě Splash Red se konal v polském Pucku od 19. do 25. července.
S přispěním Petra Pokorného