Most se třemi prostory je poskládaný ze tří vrstev kamene a cihel. Jednotlivé prostory uzavírají klenby. V největší z nich před lety odpadla vlivem vlhkosti, mrazu a zátěže vnitřní strana. Na základě toho statik v roce 2015 zakázal most používat pro dopravu.

Od té doby tam korzují jen pěší. Turistickým vláčkům, autům svatebčanů nebo lesáckým nákladním autům s kládami stojí v cestě betonové zátarasy.

Postup týmu kolem starosty Jaroslava Hlavničky skončil s jeho odchodem z radnice v lednu roku 2016. Další tři roky se nic nedělo a tak to bude i letos, kdy město nemá opravu mostu ani v rozpočtu.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Hazard dodá letos vlašimské kase pět milionů

Podle lídrů Benešova by stačilo vytvořit železobetonovou skořepinu, kterou pak zakryje původní kámen. Most by se tím zpevnil natolik, že by bylo možné ho využívat i pro dopravu.

„Jsme v jednadvacátém století, je jasné, že by most neměl sloužit jen chodcům,“ míní Petr Mareš, předseda městské Komise pro Konopiště a také šéf Spolku přátel Konopiště.

Podle starosty Benešova by rozebrání mostu a číslování kamenů bylo nekonečné. „Asi bychom na to ani nikoho nesehnali,“ míní starosta Benešova Jaroslav Hlavnička. Ale památkáři mají naprosto odlišný názor.

„Rozebrání a očíslování kamenů není žádný problém,“ tvrdí památkářka Jana Hančlová z Generálního ředitelství Národního památkového ústavu s tím, že navržený postup města, je pro památkáře naprosto nepřijatelný. „Most je zásadní historická stavba. Betonování skořepin nemá žádný význam,“ je přesvědčena památkářka.

Koncert zpěváka Tomáše Kluse. Ilustrační foto
OBRAZEM: Tomáš Klus se postaral o pozitivní energií nabité představení
Ilustrační foto.
Pokus o průhledné podvádění seniorů je zpět. Tak pozor!