Podle vlašimského starosty Luďka Jeništy město nabízí seniorům srovnatelnou pomoc jako v době první covidové vlny. Na jaře o ni byl přitom větší zájem, což si vysvětluje tím, že lidé prožívali úplně novou zkušenost a měli větší strach.

Ve Vlašimi mohou senioři žádat o pomoc, zajišťovanou pečovatelskou službou a farní charitou, prostřednictvím čísel 731 405 509, 739 580 363 nebo 734 165 062. „Linka je tu především pro ty, kteří nejsou zapojeni do procesu běžně fungující pomoci,“ vysvětlil starosta s tím, že zájemci mohou požádat o donášku nákupů nebo obědů. Této skupině lidí na jaře město donášku hradilo. Podle starosty k tomu nyní ještě nepřikročilo, ale budou o tom jednat radní.

Ilustrační foto.
Lidé v nejvíc zasažených obcích nevědí, kde koronavirus mohli chytnout

V Benešově funguje linka pomoci pro seniory 776 630 297. Dobrovolníky zatím není podle vedoucí odboru sociálních věcí Veroniky Kondrátové potřeba volat „do zbraně.“ „Pokud by stoupla poptávka, máme seznamy a postupně bychom je kontaktovali,“ vysvětlila a připomněla, že služba na telefonu zatím funguje pouze v pracovních dnech.

Ve Voticích už mají pokryté i víkendy, kdy je pevná linka 317 830 170 přesměrována na 800 160 166. Jde o číslo pečovatelské služby, kterou ve Voticích zajišťuje Charita Nový Knín. „Tuto službu podporujeme, a tak i klienti, kteří nejsou evidováni, dostávají obědy bez placení za donášku,“ připomněl starosta města Jiří Slavík.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se chystá nastoupit jako dobrovolník do nemocnice. Hřib absolvoval lékařskou fakultu.
Primátor jde pracovat do nemocnice. Dobrovolníci jsou i na covid jednotkách

Ani ve Voticích dobrovolníky k nástupu do služby zatím nevyzvali. Starosta ale předpokládá, že k tomu dojde nejspíš už v příštím týdnu. Podle votických zkušeností se na jaře dobrovolníci setkali i se seniory, kteří službu zneužívali nebo je příliš komandovali.

„Některým nestačilo jen donést nákup. Od dobrovolníků, kterými byli převážně studenti, vyžadovali nakupování jen v rámci slevových akcí,“ řekl starosta, „nebo si babička dopoledne nechala přinést nákup a odpoledne rajzovala po náměstí.“ Benešovští dobrovolníci podle Kondrátové podobné zkušenosti neměli.