„Za těch pár let, co pomáhám čistit řeku Sázavu, zjišťuji, kolik dobrovolníků se k nám přidává. Je jich čím dál víc. Mám z toho obrovskou radost a jsem moc ráda, že tento projekt vznikl. Do dalšího desetiletí bych proto projektu popřála, aby dobrovolníků stále přibývalo, aby neztratili sílu, temperament ani chuť pomáhat, ale aby nacházeli čím dál míň odpadků. Těším se totiž na to, že jednou s nimi pojedu po řece a místo úklidu nepořádku se budeme jenom kochat čistou, krásnou přírodou," řekla Aneta Langerová s tím, že z řeky čerpá osobní inspiraci.

Zpěvačka letos osobně poděkovala žákům Základní školy Sázava, kteří pomáhali s úklidem břehů řeky a jejich okolí. Dětem předala pamětní list a drobné dárky. Anetu zájem dětí o úklid řeky potěšil. „Věděly, co a proč dělaly, že sbíraly odpadky, které do přírody nepatří, a to si myslím, že je velký základ pro to, abychom je v tom vychovávali a měli pak čistší svět," shrnula Aneta Langerová.

Projekt Čistá řeka Sázava vznikl před deseti lety z iniciativy Báry Čmelíkové jako reakce na nepořádek, který na březích řeky zanechaly povodně. V prvních ročních se uklízelo mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Do úklidu více než dvou set kilometrů řeky se letos zapojilo bezmála tři tisíce dobrovolníků, kteří z sesbírali šestadvacet tun odpadků.

„Projekt inspiroval další skupiny obyvatel v regionu. Dobrovolníci letos uklidili například Benešovský, Dojetřický, Štěpánovský nebo Jevanský potok a řeku Vrchlici. Dohromady na jejich březích nasbírali téměř jedenáct tun odpadků," uvedla Bohunka Zemanová ze společnosti Posázaví.

Jaroslava Tůmová, Karel Chlumec