Čtrnáct holek a kluků z první až třetí třídy strávilo noc ne ve škole, ale přímo v obecní knihovně, která je umístěna v budově Obecního úřadu Krhanice.

„Za tu dobu, co Noc s Andersenem pořádáme, máme zjištěno, že se do knihovny vejde patnáct dětí. Tolika školákům jsme také potvrdili, že se mohou akce zúčastnit. Jenomže na poslední chvíli se dvě děcka omluvila, takže nocležníků jsme měli nakonec pouze čtrnáct. Alespoň jedno místo se nám totiž podařilo zaplnit jedním z náhradníků," uvedl starosta Krhanic Aleš Papoušek s tím, že žádostí o šanci strávit noc mimo domov „přistálo" knihovnici Jindřišce Dubové na stole rovných dvacet.

Právě díky ní se mohly děti již počtvrté v knihovně sejít a strávit tak nezapomenutelné chvíle při čtení pohádkových knížek, ale i při plnění nejrůznějších úkolů.

„Nápad pořádat tuto akci v obecní knihovně se zrodil s příchodem nové paní knihovnice Jindřišky Dubové při plánování akcí na rok 2012," poznamenal Aleš Papoušek, který popsal, co všechno na děti v noci z pátku na sobotu čekalo.

„Na začátku akce byly děti rozděleny do dvojic. Poté vyrazily na připravenou trasu s třemi stanovišti. Odpovědi na úkoly si zapisovaly do svých pohádkových zápisníků. Pro děti bylo zpestření to, že si ve dvojicích musely vzájemně pomáhat a že plnění úkolů probíhalo již za tmy."

Po návratu z trasy se děti navečeřely, a poté přišlo na řadu čtení ze strany dospělých a studentů. Při čtení děti musely dávat pozor, neboť opět plnily své pohádkové zápisníky odpověďmi.

Ani tento rok nechybělo ruční plnění úkolů, kdy si děti vytvářely například záložky do knih či kreslily obrázek Sejfíka, který byl pro letošní noc s Andersenem ochráncem dětí před negativy internetu. Jejich nakreslené obrázky byly zaslány do celorepublikové soutěže. Před spaním pak čekalo děti promítání několika Večerníčků.

Ráno po snídani byly všem dětem vyhodnoceny jejich odpovědi v pohádkových zápisnících a ty, které se umístily na prvních třech místech, obdržely diplom. Že to byli nocležníci šikovní, dokazuje to, že na prvním místě byly celkem tři dvojice. Při odchodu všechny děti, které byly z akce naprosto nadšené, ostatně, výrazy uznání zněly i z úst jejich rodičů, obdržely obálku s drobnostmi a pamětní list.

„Zajímavým postřehem z celé akce je ranní setkání dětí s rodiči. Je hezké vidět, jak řada dětí své rodiče hned objímá. Zároveň je hezké, jak se jim snaží vše, co zažily, rychle převyprávět," uzavřel letošní ročník Noci s Andersenem Aleš Papoušek.