K odběrům krve se Dana Jendelová dostala v rámci svého zaměstnání. „V době, kdy jsem pracovala pro Armádu ČR tady v Benešově, k nám někdy v roce 2000 přijeli zdravotníci z Motolské nemocnice a udělali nám dobrovolný, hromadný odběr krve. Od té doby docházím pravidelně darovat krev do benešovské nemocnice," prozradila.

Za největší výhodu pravidelného darování krve označuje to, že je neustále pod dohledem lékařů. Jelikož na odběry chodí čtyřikrát ročně, zná také každý čtvrt rok svůj zdravotní stav. „Před každým odběrem prochází dárce stereotypním kolečkem. Doktoři nám musí nejdříve změřit tlak, zkontrolovat srdce a samozřejmě udělat rozbory krve. Takže před samotným darováním musí člověk zvládnout ještě jeden, kratší odběr krve," uvedla Dana Jendelová s tím, že jen jednou nemohla podle rozborů krev darovat. Měla totiž nedostatek železa a každý dárce musí být před odběrem v naprostém pořádku.

O dárce se sestřičky během odběru také musí vzorně postarat. Samozřejmě, že se někdy stane, že se člověku zamotá hlava. Proto ale zdravotníci poskytují na místě pití i jídlo, případně možnost lehnout si či sednout. „Vždy si můžeme poručit kávu, čaj, vodu nebo suchý rohlík. Následně ještě na cestu dostaneme balíček, v kterém jsou různé drobnosti jako sušenky nebo sardinky," dodala Dana Jendelová.

Kvůli odměně ale Dana Jendelová na odběry krve nechodí. Kromě potravinového balíčku totiž dárcům žádná jiná odměna nenáleží. Výhodou jen je, že zaměstnavatel udělí dárci v den odběru volno a následně si člověk, který chodí pravidelně krev darovat, může dárcovství odečíst z daní. Dana Jendelová ale chodí na pravidelné odběry jen kvůli dobrému pocitu, že někomu pomůže. „Mám dobrý pocit z toho, že jsem někomu mohla zachránit život. Mám skupinu nula mínus, která je žádaná. Asi dvakrát nebo třikrát se mi také stalo, že mi z benešovské nemocnice volali, protože měl nějaký člověk nehodu a potřebovali mojí krev. Vždycky jsem hned do nemocnice dorazila. Nakonec si ze mne vzali příklad i moji dva synové a na dobrovolné odběry krve chodí už dva roky," dokončila.