Dobrou zprávu pro veřejnost, zejména pak rodiče dětí korzujících do týnecké základní školy, potvrdil starosta města Martin Kadrnožka.

„Cestu nebylo možné dělat jinak než pro cyklisty, protože jsme nemohli vstoupit do některých sousedních pozemků," vysvětlil starosta s tím, že legalizaci komunikace pro pěší bránily vzdálenosti potřebné pro překonání místních komunikací vedoucích od hlavní silnice z Týnce do Chrástu.

Během stavby se ale změnily vlastnické vztahy k pozemkům a s novými majiteli se pak město, jako investor, domluvilo. Cyklostezka má nyní jakési smyčky posunuté dál od hlavní silnice a tím se zkrátila vzdálenost z jedné strany místní komunikace pro vozidla, na druhou.

„Tam je vzdálenost nejvýš sedmi metrů a to už odpovídá zákonu, proto cyklostezku mohou využívat také chodci," doplnil Martin Kadrnožka.

Slavnostní otevření cyklostezky vybudované v rámci projektu spolufinancovaného Evropským fondem pro regionální rozvoj naplánovala týnecká radnice na středu 17. prosince.

Samotná stavba začala letos první školní den a skončila ve středu  10. prosince kolaudací.

První úsek cyklostezky navazuje na Posázavskou cyklostezku na křižovatce Pražské a Jílovské ulice u železničního přejezdu v Týnci.

V projektu za 8,1 milionu korun činily stavební náklady 7,8 milionu. Dotace pokryly 85 procent nákladů, zbytek uhradil Týnec z rozpočtu