Cvičení pod hlavičkou NATO, kterého se účastní celkem sedmnáct armád aliančních a partnerských zemí, je určeno ke sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Jeden z letových koridorů, který budou alianční letecká vojska využívat při letech ze základny v Čáslavi na místa výcviku, protíná východní cíp Benešovska.

„Hlavní letové úsilí bude probíhat v pracovních dnech od pátého do šestnáctého září v časech od devíti do třiadvaceti hodin, ve dnech pracovního klidu však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přeletům mezi operačními prostory," upozornil vedoucí tiskového a informačního střediska mezinárodního cvičení Ample Strike 2016 kapitán Tomáš Maruščák a dodal, že povinností pořadatelů cvičení bylo obeslat města, jejichž katastr může být dotčen zvýšeným leteckým provozem během cvičení Ample Strike.

Primárně se však má létat z vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou. Z Čáslavi se bude létat jen v menší míře, a to hlavně na střelnici v Libavé a Boleticích.

Podle informací z velitelství základny vyšší zapojení letectva v souvislosti s tímto cvičením bude znamenat možné snížení cvičných letů. Lidé na Vlašimsku tak nemusejí být nijak zneklidněni.

Zahraniční účast na cvičení Ample Strike 2016 představuje tři sta osob, čtyřiadvacet letadel a stejný počet týmů předsunutých leteckých návodčích. Armáda české republiky vysílá na cvičení tisícovku vojáků, deset letadel, tři týmy předsunutých leteckých návodčích a zúčastní se i tři sta šedesát vojáků aktivní zálohy.

Karel Chlumec

Technické údaje o cvičení NATO
Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá. Cvičení by mělo podle vládního materiálu stát kolem 2,1 miliónu korun. Zahraniční vojenská účast na Ample Strike 2016. 17 zemí – Belgie, Česká republika, Chorvatsko, Kanada, Estonsko, Finsko, Francie, Velká Británie, Německo, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Polsko, Řecko, Slovinsko, Spojené státy americké. ⋌Zdroj: AČR