Na Benešovsku padl rekord v počtu nakažených v úterý 13. října – 852 případů. Ve středu jich po týdenním růstu trochu ubylo na 835. I tak na tom ale není Benešovsko vůbec dobře. V rámci Středočeského kraje je zde vlastně po okresech Praha-východ a Praha západ situace nejhorší.

„Aktuálně je na Benešovsku 842,89 případů na sto tisíc obyvatel,“ potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice pro Středočeský kraj Dana Šalamunová.

Koronavirus - Ilustrační foto
Vědci si lámou hlavu: Jak dlouho je uzdravený člověk před covidem chráněn?

Podle ředitelky pro lékařské obory Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Markéty Bláhové, která je současně i lékařkou nemocniční plicní ambulance, se ale zdravotnický ústav se současnou složitou situací vyrovnává prozatím dobře. V tom nemocnici pomáhá také pravidelný monitoring a postupy, které řeší krizový štáb a místní koordinátor intenzivní péče. „I tak se ale blížíme kapacitně stropu možných hospitalizací pro covid bez ohledu na typ lůžka i kapacitě standardních oddělení pro SARS-COV-2 negativní pacienty,“ upozornila.

Její tvrzení přitom vychází především z počtu lůžek, která je nemocnice schopná pacientům s těžkým průběhem choroby poskytnout. „Včetně ventilovaných pacientů, kterých může být nejvýše devět, je nemocnice schopna hospitalizovat 52 pacientů včetně pěti míst na ARO a čtyř na JIP,“ potvrdila Markéta Bláhová s tím, že momentálně jsou všechna lůžka obsazena.

Nakažení jsou i zaměstnanci

Už tak nelehkou situaci komplikuje i fakt, že covid se nevyhnul ani některým zaměstnancům, kteří jsou tak v pracovní neschopnosti. „Týká se to dvanácti sester a pracovníků zařazených na pozice nižšího zdravotnického personálu a také pěti lékařů,“ uvedla ředitelka pro lékařské obory s tím, že je nemocnice nahrazuje přesuny personálu v rámci jednotlivých oddělení, která mají omezenou neurgentní péči.

Ilustrační foto.
Školy jsou zavřené, přesto pečovaly o dvě stě dětí

Potřebují pomoc od mediků

Kvůli těmto okolnostem má nyní benešovská nemocnice požádáno o 30 mediků. Zatím se ale přihlásili pouze dva. „Urgentně potřebujeme pomoc mediků či jiných studentů zdravotnických oborů pro práci na pozici ošetřovatel či sanitář. Musí ale splňovat zákonné podmínky odborné způsobilosti daných profesí,“ přiblížila hlavní sestra Karin Kápičková.

Navzdory vskutku nelehké situaci zůstává v Benešově dál akutní a neodkladná péče v plném rozsahu. „Tak to bude i nadále a to i v oblasti onkologické péči a urgentní operativy bez ohledu na odbornost,“ dodala Markéta Bláhová s tím, že se nemocnice postará o každého pacienta.