„Cílem soutěže je probudit v dětech zájem o přírodu a její ochranu," uvedla zástupkyně ředitele společnosti Posázaví Bohunka Zemanová s tím, že úkolem soutěžních týmů, které by měly mít do 25 členů, je vytvořit praktický vzdělávací materiál, ať už jako text, obraz, zvukový nebo filmový záznam, který by zábavnou, ale přitom účinnou formou přiblížil každému, kdo o to stojí, řeku Sázavu se všemi jejími krásami, přírodními zákonitostmi i problémy.

Soutěžní týmy se musí zaregistrovat do 15. října, termín odevzdání prací je pak do 29. února příštího roku.

„Soutěž navazuje na úspěšný projekt Čistá řeka Sázava, kdy dobrovolníci každoročně na jaře uklízejí břehy jedné z nejromantičtějších českých řek," vysvětlila zástupkyně ředitele Posázaví a poznamenala, že vypracovaný materiál může mít charakter vzdělávací hry či knížky pro nejmenší, studijní pomůcky pro pedagogy či návodu na využití vodních zdrojů nebo třídění odpadů.

A co na soutěžící za jejich snahu čeká? Všechny soutěžní týmy budou odměněny drobnými cenami, ten první pak získá cenu dle vlastního výběru v hodnotě šesti tisíc korun. Workshop, výlet či jiný zážitek.

„Tato částka byla vybrána za půjčení lodí při letošním jarním otevírání řeky Sázavy v Týnci nad Sázavou a my si řekli, že ji nerozpustíme v rozpočtu úklidové akce, ale využijeme je smysluplněji," dodala Bohunka Zemanová.