Návštěvníkům je nyní uzavřeno i čáslavské nemocniční oddělení geriatrie. Naopak pacienty v oblastních nemocnicích v Kolíně a Benešově zatím jejich blízcí navštívit mohou.

„Překročí-li výskyt akutních respiračních infekcí u personálu nebo pacientů výrazně standardní hranici, která by bránila zabezpečení běžného provozu, lze po domluvě s vedením nemocnice přistoupit k zákazu návštěv na dotčených odděleních kdykoliv v průběhu týdne," konstatovali mluvčí kolínské a benešovské nemocnice Stanislava Kubincová a Petr Ballek.

Vedle seniorů patří k chřipkou nejohroženější věkové skupině také děti. Školní prostředí je pro její šíření více než ideální. Zatímco v minulých dnech byla nemoc i díky vánočním svátkům na ústupu, po znovuotevření škol se rozjela další vlna.

Na Benešovsku se proti konci roku 2016 zvýšil počet nemocných na 28 procent. Na Kutnohorsku chřipka útočila více. Přibylo 123 procent nemocných. Ještě horší je to na Kolínsku, kde se počet nemocných zvýšil o 262 procent.

Informace o epidemiologické situaci ve výskytu akutních respiračních infekcí a chřipky v 1. kalendářním týdnu roku 2017.Zdroj: www.khsstc.cz

Rozhodnutí ředitelů škol

Je tak téměř zázrakem, že žádná škola v regionu zatím nepřistoupila k radikálnímu kroku. V případě, že chřipka skolí větší počty školáků a případně také kantory, může čekat děti neplánované volno. Vyhlášení takzvaných chřipkových prázdnin je plně v kompetenci ředitelů škol.

„Nám tuhle informaci pouze předávají. Krajská hygienická stanice může ředitelům škol uzavření pouze doporučit," připomněla ředitelka Odboru protiepidemického KHS Středočeského kraje Lilian Rumlová s tím, že je to stejné jako u nemocnic či domovů důchodců.

Ani jedna z dotázaných škol na Benešovsku, Kutnohorsku a Kolínsku zatím ale chřipkové volno nevyhlásila. Například Základní škola Kamenná stezka v Kutné Hoře nemá nyní větší množství nemocných žáků. Podle zástupkyně školy Libuše Štické onemocněli spíše učitelé a asistentky žáků. Přesto tam o chřipkových prázdninách neuvažují a nepřistoupili k nim ani v době, kdy marodilo najednou více dětí. Tehdy se jen slučovaly třídy.

O chřipkových prázdninách ale neuvažují ani další školy v kutnohorském okrese. Doma tak nezůstanou ani žáci ve Zruči nad Sázavou, v Uhlířských Janovicích či Čáslavi. Volno neplánuje ani Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie v Čáslavi, kde v současné době chybí větší počet studentů i kantorů.

Ani na Kolínsku chřipkové prázdniny zatím nepřipadají v úvahu. Za potřebné je nepovažuje ani Iva Lokajová, ředitelka Základní školy Mnichovická v Kolíně. „Momentálně ve škole nemáme tolik nakažených ani dětí, ani pedagogů. A protože se blíží pololetí, tak si myslím, že by teď vhodné nebyly," řekla ředitelka.

Čtěte také: Chřipka si vyžádala již 9 obětí, ministerstvo zakázalo vyvážet Tamiflu