Jan Borek, Jan Chmel, Tomáš Kuklík, Petr Stojánek a Tomáš Zrno společně cestují několik let po různých koutech Evropy, nyní se odhodlali vyjet až na samý okraj Španělska, kde se rozhodli pokořit Caminito del Rey, jinak také Královskou stezku. Ta je tři kilometry dlouhá, vine se po skalách ve výšce až sto metrů nad propastí kaňonu El Chorro v provincii Málaga.

Od roku 1905 ji využívali pracovníci vodních elektráren u vodopádů Chorro a Gaitanejo. Do roku 2001 zůstala cesta otevřená. Když ale na stezce zahynulo několik lidí, úřady ji uzavřely. Proto je nazývána „chodníkem smrti“. Později však stezku po úpravách znovu zpřístupnily a v roce 2015 se po ní mohli projít první návštěvníci. Do dnes ji mohlo navštívit jen několik set českých turistů. „Byl to pro mě největší zážitek z celé cesty. Adrenalin jsem cítil v nohou,” řekl Tomáš Zrno, hlavní iniciátor výpravy.

Většina ze zúčastněných se shoduje, že nejintenzivnější zážitek měli při pochodu přes Královskou stezku, kdy museli čekat, až ustane vítr, než projdou přes lanový most.

Vzpomněli si ale také na další zážitky z cesty. Při výpravě se totiž vydali nejen na nebezpečnou skálu, ale také na Gibraltar či jižní výběžek Pyrenejského poloostrova. „Druhý den ve Španělsku jsme se vydali do města Ronda, kde se nachází klenutý most Puente Nuevo,” poznamenal Petr Stojánek. 

Most je zajímavý tím, že rozděluje město na dvě části a překlenuje strmé vápencové stěny kaňonu Tajo (ten je v některých místech až 130 metrů hluboký), a také svou historií. Dříve totiž sloužil jako městské vězení.

Mačovickou studánku otevřeli společně s kapelou a dětmi.
Otevřením studánky v Mačovicích přivítali příznivci jaro

Až třetí den se louňovičtí muži rozhodli pokořit Královskou stezku. Původně se na ní měli vydat den předtím, ale foukal silný vítr, proto jim to nebylo umožněno.

Poslední den ve Španělsku přátelé vyjeli na Gibraltar, který je pověstný nejen anglickou nadvládou, ale i nezvyklou křižovatkou, Hlavní silnice, která slouží chodcům i vozidlům, totiž kříží dráhu mezinárodního letiště. Před přistáním nebo před odletem letadla je proto vozovka uzavřena.

V neposlední řadě žije na Gibraltaru - jako na jediném místě v celé Evropě pověstná kolonie opic. „Z těch jsem byl uchvácený,” neskrýval zájem Jan Borek.

Gibraltar překvapil i Jana Chmela. Ten však zřejmě nikdy nezapomene na úplně jinou sféru, a sice na tamní hromadnou dopravu. „Jakoby ani nebyla uzpůsobena pro cizince. Zastávky nebyly označeny, tak jsme jízdu autobusem pojali jako dobrodružství. Než jsme projeli celé gibraltarské území, ztratili jsme skoro celý den,“ popsal a dodal, že tato zkušenost mu přinesla jedno ponaučení. „Praha je na tom s městskou dopravou ještě dobře,” konstatoval s nadsázkou cestovatel.

Louňovická parta nezapomněla při svém výletě ani na nejjižnější výběžek Pyrenejského poloostrova, tím jejich čtyřdenní výprava po Španělsku skončila. To však neznamená, že skončilo jejich cestování. Už na příští měsíc muži z Podblanicka chystají další výlet. Tentokrát jich ale bude o něco více, a to osmnáct. Květnová cesta však nepovede příliš daleko. Vydají se do Vídně, kde mají jasný cíl: chtějí ochutnat pravý vídeňský řízek.

Ilustrační foto
Hledají se svědci tří událostí. Policie si neví rady
Prostranství před louňovickou galerií oživil bazárek.
Bazárek uspořádaly maminky před louňovickou galerií