„Chodník jsme postavili za dva a půl milionu koruni s dotacemi. S Benešovem jsme se domluvili na instalaci radaru a zpracování údajů z něj. Od doby se tu jezdí pomaleji,“ vyjádřil se starosta Chlístova Bohumil Rataj. „Nechápu, proč nejsme schopni dodržovat pravidla bez nějakého biče nad námi,“ okomentoval neukázněnost některých řidičů.

Deník na návštěvě.Deník na návštěvě.Zdroj: DENÍK

Právě kvůli vyššímu bezpečí chystá nyní radnice prodloužení chodníku od bývalé školy až na benešovský okraj obce, kde v současné době vzniká nová zástavba rodinných domů.

Chlístov leží hned vedle Benešova, proto se čas od času mluví o možném spojení obec s okresním městem. „Zrovna nedávno jsem se na tohle téma bavil se starostou Benešova a vysvětloval mu, že by to nebyl problém, ale že bychom v takovém případě chtěli mít garantované peníze na investice,“ řekl Bohumil Rataj.

Rychlostní radar v Chlístově.
Radary v Benešově a okolí se osvědčily. Řidiči jízdu ulicemi zpomalili

Jenže takové garance žádné město svým osadám nedá. A tak Chlístov s částmi Racek a Žabovřesky a s 380 obyvateli, dál zůstane samostatnou obcí. „To je obrovské plus, protože o našich investicích si tady rozhodujeme sami,“ připomněl starosta s tím, že Chlístov na investiční akce vyčleňuje z ročního pětimilionového rozpočtu zhruba polovinu.