Zpráva těší nejen samotného ředitele strančického centra, které musí se svými spolupracovníky a svěřenými dětmi kvůli navrácení majetku původnímu majiteli opustit, ale i starostku Chocerad Evu Bubnovou.

„Jsme moc rádi, že se do léčebny opět vrátí děti," neskrývala upřímnou radost starostka Chocerad. Kdy se tak ale stane, nedokázala říct.

„Jsem v neustálém kontaktu s ředitelem dětského centra Pavlem Biskupem, a moje poslední informace je ta, že je vše ve fázi získávání finančních prostředků a zpracovávání projektů a stavebních dokumentací. Ale ten proces povolování je delší než se předpokládalo. Takže termín 1. ledna 2015, kdy se sem měly děti ze Strančic přestěhovat, se logicky posouvá," uvedla Eva Bubnová. Její slova potvrdil i ředitel centra Pavel Biskup.

„V danou chvíli je celá záležitost na úrovni zadávání projektové dokumentace na rekonstrukci objektu. A to je v plné kompetenci zřizovatele, tedy Středočeského kraje. Můj střídmý odhad je, že určitě rok bude trvat, než se celá věc zrealizuje," řekl lékař Pavel Biskup, který zdůraznil, že je naprosto nemyslitelné, aby děti s těžkými handicapy šly do nepřipravených prostor.

Jedná se o děti, které jsou odkázané na pomoc druhých, na přístroje, takže než se do původní dětské léčebny respiračních nemocí přestěhují, musí být všechno v pořádku, včetně revizí a dalšího. Pavel Biskup vysvětlil, že choceradské zařízení, ve stavu, v jakém se v současné době nachází, je provozuschopné pro větší děti. Nikoliv pro děti s těžkým zdravotním postižením.

Kapacita zařízení bude pro 35 dětí od kojeneckého do předškolního věku. Vedle toho, ale koncipované centrum bude nabízet i denní stacionář, takže nelze říct, že se počet klientů zastaví na čísle 35. To bude zcela jistě vyšší. Právě díky osvědčené výpomoci rodičům, kam mohou přijít děti na den, dva či týden.

„My v současné době fungujeme sice pro děti od kojeneckého do předškolního věku. Ale samozřejmě jsou tady i starší děti, které jsou závislé na zdravotnické technice, takže není možné je přeložit do nezdravotnického zařízení," poznamenal ředitel Dětského centra Strančice.

Budova bývalé choceradské dětské léčebny byla postavena kolem roku 1905. Není tedy divu, že nejen vedení obce, ale i jejím obyvatelům vadilo, když objekt, coby historická nemovitost chátral.

„To bylo v době, kdy ji měla v užívání benešovská Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola. Čtyři roky ji měla sice k dispozici, ale nikdy tam nepřišla," postěžovala si starostka Chocerad Eva Bubnová. Proto je ráda, že objekt ožije a navíc bude opět sloužit dětem. Nebrání se ani myšlence, že by v centru mohli najít práci někteří choceraďáci.

Ještě předtím, než léčebna „patřila" benešovské zemědělce, zhruba půl druhého roku tam fungovalo Centrum rekondičních, rehabilitačních a sociálních služeb, coby pobočka Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov. To ale kraj jako majoritní vlastník pro nezájem z řad klientů zavřelo.

Svůj náhradní domov mělo v Choceradech najít také padesát nezletilců včetně třicetičlenného personálu z Dětského domova Pyšely. Záměr bývalého hejtmana Davida Ratha se ale nakonec neuskutečnil, přestože tehdejší tisková mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková připustila, že uvedená možnost se zvažuje a prověřuje možnost realizace.

V objektu byla léčebna i penzion pro seniory
Od roku 1905 až do roku 2006 byl objekt využívaný jako dětská léčebna respiračních nemocí, kde pro pacienty fungovala i škola.
Poté o provozování choceradského objektu projevila zájem říčanská Olivova nadace. Kvůli rozdílným názorům na budoucí fungování objektu a především pokrytí provozních nákladů nakonec k dohodě nedošlo.
V letech 2006 až 2008 se tedy budova proměnila v Centrum rekondičních, rehabilitačních a sociálních služeb, coby pobočka benešovské nemocnice. Zařízení vykázalo za půl druhého roku svého fungování ztrátu 2,85 milionu korun. Proto se kraj, jako majoritní vlastník rozhodlo centrum zavřít.
V letech 2008 až 2012 historická budova patřila benešovské zemědělce. Ta se ale do Chocerad nikdy nenastěhovala a nechala nemovitost chátrat.